Εκπτώσεις, δώρα και χαμηλότερες τιμές της αγοράς: οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας δέχονται πληθώρα πληροφοριών μέσω διαφορετικών καναλιών ενημέρωσης για τα διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Εντούτοις, πώς μπορεί κανείς να διακρίνει τις ευκαιρίες από τις παγίδες;
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έως πρόσφατα γνωστή ως ΡΑΕ, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της χρηστικές συμβουλές πριν τους καταναλωτές που μπορούν να δώσουν λύσεις για την επιλογή προγράμματος ηλεκτρικής ενέργειας και για το «ξεφούσκωμα» των λογαριασμών.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα διαφημιζόμενα δώρα καθώς και στις ανακοινώσεις των προμηθευτών σχετικά με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Ειδικότερα, όπως τονίζει η ΡΑΑΕΥ, ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν την παροχή δώρων προς τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή συνιστά στους καταναλωτές να αξιολογούν τα προσφερόμενα δώρα πριν τη σύναψη σύμβασης προμήθειας. Για παράδειγμα, μία προσφορά 300 ευρώ έναντι μελλοντικής κατανάλωσης θα πρέπει σαφώς να αναφέρει σε ποια τιμή θα εφαρμοστεί και σε ποιον χρονικό ορίζοντα θα δοθεί.
Στην ίδια λογική, αναφορικά με τις διαφημίσεις προμηθευτών που κάνουν λόγο για τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς, η Αρχή προτρέπει τους καταναλωτές να εξετάζουν αν αυτή η χαμηλότερη τιμή συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα εκπτώσεις συνέπειας, παράλληλη επιλογή και προϊόντος φυσικού αερίου κλπ). Υπενθυμίζεται πως στο site της ΡΑΑΕΥ μπορεί να βρει κανείς τις τιμές της αγοράς χωρίς προϋποθέσεις.
Τι σημαίνει η αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής
Όπως είναι γνωστό, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, βάσει των διατάξεων του άρθρου 138 του ν.4951/2022, η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αναστολή αυτή δεν σημαίνει ότι καταργούνται τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με κυμαινόμενη τιμολόγηση, δηλαδή με τιμή που ακολουθεί τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, αλλά πως κατά την διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων ρυθμίσεων η τιμολόγηση των προϊόντων βασίζεται σε τιμή που καθορίζεται 10 ημέρες πριν από το μήνα κατανάλωσης (εκ των προτέρων καθορισμός τιμής), σε αντίθεση με τα τιμολόγια που βασίζονταν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και η τελική τιμή καθορίζονταν εκ των υστέρων, με βάση τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ή και άλλων στοιχείων κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς.
Πώς να «διαβάζουμε» σωστά τους λογαριασμούς
Κλειδί για τις σωστές επιλογές ανάμεσα στα διαφορετικά προσφερόμενα προϊόντα είναι ο έλεγχος και η σωστή ανάγνωση του λογαριασμού κατανάλωσης είναι βασικό εργαλείο ώστε να γίνουμε ενεργοί και ενημερωμένοι καταναλωτές.
Όπως επισημαίνει η Αρχή, οι χρεώσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Ανταγωνιστικές χρεώσεις που αφορούν στην αξία του ρεύματος που καταναλώνεται στα νοικοκυριά ή στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και βασίζονται στη μοναδιαία τιμή που προσφέρει ο κάθε προμηθευτής,
- Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις που εξαρτώνται από την κατανάλωση αλλά οι μοναδιαίες τιμές τους είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές – ανά κατηγορία – ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει και καθορίζονται βάσει νομοθετικών διατάξεων και αφορούν τις Χρεώσεις Χρήσης των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και
- Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κλπ.) οι οποίες δεν αποτελούν χρεώσεις που σχετίζονται με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά εισπράττονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας
.
Ο λογαριασμός κατανάλωσης διακρίνεται σε δύο εξής κατηγορίες:
- Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος προκύπτει ύστερα από καταμέτρηση που πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ και αναγράφει την αξία της κατανάλωσης όλης της περιόδου μέχρι την τελευταία καταμέτρηση, και
- στον Έναντι λογαριασμό που αναγράφει την κατ’ εκτίμηση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου μήνα/διμήνου και συμψηφίζεται στο τελικό ποσό του αντίστοιχου εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Οι καταναλωτές πλέον έχουν τη δυνατότητα να μετρούν και να εγγράφουν την ένδειξη του μετρητή τους στην ιστοσελίδα/εφαρμογή (application) του προμηθευτή τους ή του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε η τιμολόγησή τους να γίνεται βάσει πραγματικών ενδείξεων και να αποφεύγουν τιμολογήσεις επί κατ’ εκτίμηση καταναλώσεων, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες διακυμάνσεις στους μηνιαίους ή διμηνιαίους λογαριασμούς.