ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θερμόμετρο καύσωνα
Φώτο: Shutterstock

ΙΣΑ: Μέτρα για την προστασίας της υγείας μας από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες, λόγω του επερχόμενου καύσωνα, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης, με έμφαση στην προστασία ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, μικρών παιδιών και εγκύων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνει επείγουσα σύσταση προς το κοινό, ενόψει της επικείμενης ανόδου της θερμοκρασίας, να ακολουθεί αυστηρά τα μέτρα πρόληψης στη διάρκεια του επερχόμενου καύσωνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των ευπαθών ομάδων — ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, παιδιά μικρής ηλικίας και εγκυμονούσες — που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.

Η διαρκής έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία, έλλειψη αέρα και επίμονη ηλιοφάνεια, προκαλεί σοβαρές απειλές για την υγεία, όπως θερμική εξάντληση ή και θερμοπληξία. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, καθιστώντας την ενημέρωση και πρόληψη απολύτως καίριας σημασίας.

Ειδική προσοχή για άτομα σε φαρμακευτική αγωγή

Ιδιαίτερα ευάλωτοι αποδεικνύονται όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με ουσίες όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά ή βήτα-αναστολείς. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρούν τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις σωστές οδηγίες προσαρμογής της αγωγής στην περίοδο του καύσωνα.

«Ο καύσωνας είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη σωματική καταπόνηση τις ώρες αιχμής. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους χρόνιους πάσχοντες και όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους πιο ευάλωτους και να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Βασικές συστάσεις για αποτελεσματική πρόληψη κατά τη διάρκεια καύσωνα

  • Παραμείνετε σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
  • Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και μακρά παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα μεταξύ 11:00 και 17:00.
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς με νερό ή φυσικούς χυμούς, αποφεύγοντας το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα.
  • Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου για καλύτερη προστασία.
  • Κάντε χλιαρά ντους, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματιστικά όπου είναι διαθέσιμα.
  • Μεριμνήστε για την επαρκή δροσιά και ενυδάτωση ηλικιωμένων και ασθενών στο περιβάλλον σας.
  • Αποφύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, κυρίως αν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 32°C.

Συμπτώματα θερμοπληξίας που απαιτούν άμεση αντίδραση

  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
  • Κοκκίνισμα, ερεθισμός, ξηρό ή ιδρωμένο δέρμα
  • Γρήγοροι και δυνατοί παλμοί
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ζάλη ή αποπροσανατολισμός
  • Ναυτία
  • Σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • Πιθανή απώλεια συνείδησης

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

  • Μεταφέρετε άμεσα το άτομο σε δροσερό, σκιερό περιβάλλον.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία του με αφαίρεση περιττών ρούχων και βρέξιμο του σώματος με δροσερό νερό ή υγρά πανιά.
  • Μην του δώσετε να πιει οτιδήποτε.
  • Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ για άμεση ιατρική βοήθεια.

Η αυστηρή τήρηση των παραπάνω οδηγιών συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία της υγείας και την αποφυγή δυσάρεστων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταθερή η παχυσαρκία σε ανεπτυγμένες χώρες, αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες

Νέα μελέτη του Imperial College δείχνει ότι η αύξηση της παχυσαρκίας επιβραδύνεται στην Ελλάδα και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά συνεχίζεται στις φτωχότερες οικονομίες.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Κανένα σύστημα υγείας δεν επιβιώνει χωρίς το προσωπικό του

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, κατηγορώντας τον για στοχοποίηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, υποκρισία, συγκάλυψη σκανδάλων και απαξίωση του ΕΣΥ.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Οκτώ κρούσματα στελέχους Άνδεων έχουν καταγραφεί ως τώρα

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι στο ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius εντοπίστηκε το στέλεχος των Άνδεων, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα και 3 θάνατοι, με 8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Φάμελλου με ΠΟΕΝΠ: Στόχος κυβέρνησης τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αύριο δύο τροπολογίες για τη σύσταση κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση ανθυγιεινού επιδόματος σε 300 ευρώ για όλους, ενώ ζητά 15.000 προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση δαπανών Υγείας.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλίδα Υπουργός Υγείας: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του χανταϊού

Η υπουργός Υγείας Στεφανί Ριστ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό στη Γαλλία, ούτε ανάγκη για μάσκες ή περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ τα αποθέματα επαρκούν και η ενημέρωση παραμένει διαφανής.