ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θερμόμετρο καύσωνα

ΙΣΑ: Μέτρα για την προστασίας της υγείας μας από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες, λόγω του επερχόμενου καύσωνα, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης, με έμφαση στην προστασία ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, μικρών παιδιών και εγκύων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνει επείγουσα σύσταση προς το κοινό, ενόψει της επικείμενης ανόδου της θερμοκρασίας, να ακολουθεί αυστηρά τα μέτρα πρόληψης στη διάρκεια του επερχόμενου καύσωνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των ευπαθών ομάδων — ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα, παιδιά μικρής ηλικίας και εγκυμονούσες — που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.

Η διαρκής έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία, έλλειψη αέρα και επίμονη ηλιοφάνεια, προκαλεί σοβαρές απειλές για την υγεία, όπως θερμική εξάντληση ή και θερμοπληξία. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, καθιστώντας την ενημέρωση και πρόληψη απολύτως καίριας σημασίας.

Ειδική προσοχή για άτομα σε φαρμακευτική αγωγή

Ιδιαίτερα ευάλωτοι αποδεικνύονται όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με ουσίες όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά ή βήτα-αναστολείς. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρούν τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις σωστές οδηγίες προσαρμογής της αγωγής στην περίοδο του καύσωνα.

«Ο καύσωνας είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία των πολιτών που πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη σωματική καταπόνηση τις ώρες αιχμής. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους χρόνιους πάσχοντες και όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους πιο ευάλωτους και να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Βασικές συστάσεις για αποτελεσματική πρόληψη κατά τη διάρκεια καύσωνα

  • Παραμείνετε σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους.
  • Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και μακρά παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα μεταξύ 11:00 και 17:00.
  • Ενυδατωθείτε επαρκώς με νερό ή φυσικούς χυμούς, αποφεύγοντας το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα.
  • Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου για καλύτερη προστασία.
  • Κάντε χλιαρά ντους, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματιστικά όπου είναι διαθέσιμα.
  • Μεριμνήστε για την επαρκή δροσιά και ενυδάτωση ηλικιωμένων και ασθενών στο περιβάλλον σας.
  • Αποφύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα, κυρίως αν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 32°C.

Συμπτώματα θερμοπληξίας που απαιτούν άμεση αντίδραση

  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
  • Κοκκίνισμα, ερεθισμός, ξηρό ή ιδρωμένο δέρμα
  • Γρήγοροι και δυνατοί παλμοί
  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ζάλη ή αποπροσανατολισμός
  • Ναυτία
  • Σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης
  • Πιθανή απώλεια συνείδησης

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

  • Μεταφέρετε άμεσα το άτομο σε δροσερό, σκιερό περιβάλλον.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία του με αφαίρεση περιττών ρούχων και βρέξιμο του σώματος με δροσερό νερό ή υγρά πανιά.
  • Μην του δώσετε να πιει οτιδήποτε.
  • Καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ για άμεση ιατρική βοήθεια.

Η αυστηρή τήρηση των παραπάνω οδηγιών συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία της υγείας και την αποφυγή δυσάρεστων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΔΙΕΘΝΗ

Αγγλία: Αχρησιμοποίητα φάρμακα για 75 πισίνες πετάχτηκαν σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση, 3.400 τόνοι αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετάχτηκαν στην Αγγλία το 2024-25, κόστος που ξεπερνά τα 480 εκατ. λίρες ετησίως για το NHS και θα γέμιζε 75 πισίνες.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Τα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ξεπέρασαν τα 4.000 για πρώτη φορά, με την επιδημία να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και η ταχύτερα εξαπλούμενη. Ειδικοί εκτιμούν πως τα αληθινά περιστατικά ίσως ξεπερνούν τα καταγεγραμμένα.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστατευτικά μέτρα για τον πληθυσμό λόγω μεγάλων πυρκαγιών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί για τους κινδύνους της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών και προτείνει μέτρα, ειδικά για ευπαθείς ομάδες: αποφυγή καπνού, κλειστά παράθυρα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.
Διαρροή σωλήνα νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σίβηρη Χαλκιδικής: Ακατάλληλο το νερό λόγω μικροβιολογικών ενδείξεων

Το νερό στη Σίβηρη Χαλκιδικής κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο λόγω μικροβιολογικής επιβάρυνσης. Ο δήμος προχωρά σε απολύμανση του δικτύου και επαναληπτικούς ελέγχους. Συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου ή βρασμένου νερού.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος εξοπλισμός στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση ΠΚΜ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε 68.000 ευρώ για νέο εξοπλισμό στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», καλύπτοντας αναβατόριο, υπερηχογράφο για τα επείγοντα και πέντε ηλεκτρικές κλίνες για τη Νευρολογική Κλινική.
Άδειο γραφείο νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 180 περιστατικά λεγεωναρίων αναμένονται στην Ελλάδα το 2025

Το 2025 καταγράφηκαν στη χώρα 180 κρούσματα νόσου των λεγεωναρίων, κυρίως σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πιο συχνά αφορούσαν άνδρες άνω των 65 και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω δύο συστημάτων.