Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών φροντίζουν να βομβαρδίζουν τους καταναλωτές με πακέτα διαφημίσεων για τα νέα τους προϊόντα, τα οποία μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα και να ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο «ψαγμένα» γούστα. Όμως αυτή η «επίθεση» δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν τεχνολογικά προϊόντα που δεν έχουν τραβήξει την προσοχή.
Οι αιτίες αρκετές, από τεχνικά προβλήματα έως τον έντονο ανταγωνισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις και το δυσλειτουργικό design. Ακολουθούν επτά τεχνολογικά θαύματα που δεν επιβεβαίωσαν τις ελπίδες των κατασκευαστών τους.
2023 - Τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban της Meta
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ray-Ban λάνσαρε ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών σε συνεργασία με τη Meta με την ονομασία Ray-Ban Stories. Εκείνη την εποχή, τα γυαλιά έμοιαζαν λίγο φουτουριστικά, αλλά και λίγο περίεργα. Επέτρεπαν στους χρήστες να τραβούν φωτογραφίες ή βίντεο μέσω μικρών φωνητικών καμερών και μικροφώνων που βρίσκονται στις δύο γωνίες των σκελετών.
Ωστόσο, το προϊόν δυσκολεύτηκε να προσελκύσει πελάτες τα τελευταία δύο χρόνια. Λιγότερο από το 10% των έξυπνων γυαλιών που αγοράστηκαν από τα καταστήματα της Ray-Ban από τότε που κυκλοφόρησε έχουν πράγματι αγοραστεί από πελάτες, ανέφερε η Wall Street Journal τον Ιούλιο του 2023 με βάση ένα εσωτερικό έγγραφο της Meta. Η συσκευή έχει επίσης δει 13% ποσοστό επιστροφής, σημείωσε η εφημερίδα. Παρόλα αυτά, ίσως είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ως πλήρη αποτυχία: η Meta σχεδιάζει να λανσάρει μια δεύτερης γενιάς έκδοση των γυαλιών αυτό το φθινόπωρο, ή εγκαίρως για την περίοδο των εορταστικών αγορών, πρόσθεσε η Journal, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το προϊόν.
2019 - AirPower
Η Apple είχε τις μεγάλες φιλοδοξίες να λανσάρει μία συσκευή φόρτισης που θα μπορούσε να επαναφορτίσει έως και τρεις συσκευές ταυτόχρονα- όπως το iPhone, το Apple Watch και τα AirPods. Η εταιρεία ανακοίνωσε το προϊόν το 2017 μαζί με το iPhoneX με σχέδια για κυκλοφορία το επόμενο έτος. Δυστυχώς, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην πραγματικότητα, εν μέρει λόγω προβλημάτων με τη διαχείριση της θερμότητας.
2016 - Το Galaxy Note 7 της Samsung
Τι μπορεί να ειπωθεί για το καταστροφικό Galaxy Note 7 που δεν έχει ήδη ειπωθεί; Το Note 7 - μία από τα μεγάλα στοιχήματα της Samsung - είχε ένα μικρό προβληματάκι όπου κατά καιρούς έπιανε φωτιά ή/και εκρήγνυται. Υπήρξε ένα αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι κάηκε από ένα από αυτά. Τα τηλέφωνα απαγορεύτηκαν εντελώς στις πτήσεις και η Samsung αναγκάστηκε να ανακαλέσει ολόκληρη τη σειρά.
2015 - Google Glass
Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Google έμοιαζαν προορισμένα να γίνουν το επόμενο "it gadget". Μόλις οι χρήστες άρχισαν πραγματικά να χρησιμοποιούν τα Google Glass - ξεκινώντας με μια μικρή δοκιμαστική ομάδα το 2013 - άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες ότι η συσκευή ήταν λίγο υπερβολικά καλή στην καταγραφή και τη λήψη εικόνων. Τελικά, οι χρήστες άρχισαν επίσης να διαμαρτύρονται για την τιμή, τη λειτουργικότητα και το σχεδιασμό της. Ως αποτέλεσμα, η Google ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα σταματήσει την παραγωγή του Google Glass και θα επανεκτιμήσει την προσέγγισή της.
2014 - Το Fire Phone της Amazon
Το Fire Phone της Amazon ήταν μια αναλαμπή - ανακοινώθηκε και κυκλοφόρησε το 2014 και στη συνέχεια διακόπηκε την επόμενη χρονιά. Έτρεχε σε Android και φαινόταν ανταγωνιστικό. Στην πραγματικότητα, ήταν μια εμπορική αποτυχία. Το μοναδικό μεγάλο σημείο πώλησης - η τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης προσώπου - θεωρήθηκε ως τέχνασμα, και η περιορισμένη διαθεσιμότητα μέσω των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών αρχικά δεν βοήθησε στην απογείωσή του.
2011 - Microsoft Zune
Το 2006, η Microsoft λάνσαρε το Zune: η δική της εκδοχή του iPod. Όπως είχε αναφέρει το Insider, όμως, το Zune φαινόταν έτοιμο να αποτύχει, επειδή δεν προσέφερε πολλά περισσότερα από τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του iPod. Το μόνο πλεονέκτημά του φαινόταν να είναι ότι οι χρήστες μπορούσαν να μοιράζονται τραγούδια μεταξύ των Zunes. Επιπλέον, η Apple είχε ήδη σχεδόν το 80% της αγοράς κατά την κυκλοφορία του. Το Zune δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει περισσότερο από ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, ανέφερε το Slate.
2011 - HP Touchpad
Η HP εγκατέλειψε το TouchPad και το κινητό λειτουργικό της σύστημα, WebOS, μετά από μόλις ενάμιση μήνα στην αγορά. Το tablet δεν κατόρθωσε να ανταγωνιστεί τοiPad, καθώς πούλησε μόλις 25.000 μονάδες στη Best Buy στις 49 ημέρες που βρισκόταν στα ράφια.