Τρέχοντας με ρυθμούς υψηλότερους από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μια από τις πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Έπειτα από την άπνοια των περασμένων ετών, οι πάροχοι έχουν επιταχύνει τα επενδυτικά τους πλάνα και η χώρα έχει πλήρως αντιστρέψει την εικόνα της στα δίκτυα νέας γενιάς σε σχέση με αυτή που παρουσίαζε μέχρι και πριν δυο χρόνια.
Στην έκθεση DESI της Κομισιόν για την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών μελών, η Ελλάδα διακρίνεται στον καινοτόμο τομέα του 5G και όσον αφορά στη διάθεση του φάσματος (5G readiness), η χώρα μας βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις στο 56%.
Πίσω μόνο από Γερμανία και Κροατία η Ελλάδα στη διάθεση του φάσματος στο 5G
Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και στην κάλυψη του δικτύου 5G που φτάνει το 66%, με τους παρόχους να έχουν φέρει μπροστά μια τριετία τα σχέδια τους για την ανάπτυξη του σε σχέση με όσα είχαν προαναγγείλει πριν δυο χρόνια.
Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ψηφιακής ατζέντα το 5G
Όπως αναφέρει στην έκθεση της η Κομισιόν, η Ψηφιακή Δεκαετία ορίζει δύο στόχους στον τομέα της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας για το 2030. Κάλυψη υπερυψηλών ταχυτήτων για όλα τα νοικοκυριά και 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, 25 από τα 27 κράτη μέλη είχαν εκχωρήσει φάσμα στις ζώνες του δικτύου 5G, και τις Γερμανία, Κροατία, Ελλάδα, Δανία, Φινλανδία και Σλοβενία να έχουν εκχωρήσει περισσότερο από το 90% του φάσματος.
Μετά τις εκχωρήσεις φάσματος, 25 κράτη μέλη είχαν ξεκινήσει μέχρι και τα μέσα του 2021 την εμπορική ανάπτυξη δικτύων, ενώ και η κάλυψη 5G αυξήθηκε σημαντικά από 14% των κατοικημένων περιοχών το 2020 σε 66% το 2021. Τα υψηλότερα επίπεδα κάλυψης καταγράφηκαν στην Ιταλία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, ξεπερνώντας το 90%.
Σημειώνεται ότι χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προχώρησαν πρώτες σε δημοπράτηση των σχετικών αδειών. Η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020, με το δημόσιο να εισπράττει περί τα 372 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η εκχώρηση ραδιοφάσματος, σημαντική προϋπόθεση για την εμπορική διάθεση του 5G, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί. Στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - μελών, μόνο το 56% του συνολικού εναρμονισμένου ραδιοφάσματος 5G έχει εκχωρηθεί (η Εσθονία και η Πολωνία αποτελούν εξαιρέσεις), σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, ορισμένα από τα πολύ υψηλά αριθμητικά στοιχεία για την κάλυψη βασίζονται στην κοινή χρήση ραδιοφάσματος 4G ή φάσματος χαμηλής ζώνης 5G, γεγονός που δεν επιτρέπει ακόμη την πλήρη ανάπτυξη προηγμένων εφαρμογών.
Η Κομισιόν επισημαίνει πως η κάλυψη αυτών των κενών είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του δυναμικού της τεχνολογίας 5G και την παροχή νέων υπηρεσιών υψηλής οικονομικής και κοινωνικής αξίας, όπως η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα, η προηγμένη παραγωγή, τα έξυπνα ενεργειακά συστήματα ή η ηλεκτρονική υγεία.
Τρέχει η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα
Όπως καταγράφεται στη φετινή έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων καθώς βρέθηκε από την 27η θέση στην 22η, βασιζόμενη κυρίως στην εξαιρετική επίδοση των υποδεικτών του 5G και την περαιτέρω βελτίωση των υποδεικτών της σταθερής ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα από τα πιο γρήγορα δίκτυα 5G πανευρωπαϊκά.
Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων. Ήδη η Cosmote έχει ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του 2022 το Cosmote 5G θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη 80% και έχει σαν στόχο το 90% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι πάροχοι κατά την δημοπράτηση των αδειών φάσματος, το 2023 θα έπρεπε να έχει φτάσει στο 60% η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G, και μέχρι το τέλος του 2026 θα ήταν στο 94%, με τον ΟΤΕ να καταφέρνει να επιταχύνει κατά μια τριετία το αναπτυξιακό του πλάνο.
Από την πλευρά της η Vodafone είχε αναφέρει ότι επεκτείνει το δίκτυο 5G οποίο θα προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 44% με τον στόχο για το 2025 να έχει τεθεί στο 90%, προχωρώντας πιο γρήγορα και εκείνη με την σειρά της στην ανάπτυξη του δικτύου.
Επιπλέον η έκρηξη της χρήσης δεδομένων και η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού μετά από δυο χρόνια πανδημίας, έχει οδηγήσει τους παρόχους να επενδύσουν δυναμικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στην επαρχία αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.