Σε μια ιδιότυπη κούρσα έχουν βρεθεί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου στην αγορά εντείνεται και επενδύουν σημαντικά ποσά προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό εξειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες.
Η έκρηξη ψηφιακών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει οδηγήσει σε θεαματική αύξηση της ζήτησης για εργαζομένους από τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν ανταγωνιστούν και τους μεγάλους ομίλου του εξωτερικού που μπορούν να προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία με πολύ υψηλότερες απολαβές από τα ελληνικά επίπεδα.
«Σίγουρα υπάρχει δυσκολία, ειδικά στις ειδικότητες νέων τεχνολογιών, καθώς ο ανταγωνισμός είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και σε τέτοιες ειδικότητες μπορείς να εργάζεσαι το ίδιο εύκολα εξ’ αποστάσεως», τονίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στο BD, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «κενά» που απαιτούν ταλαντούχους εργαζομένους στην κυβερνοασφάλεια, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, «σε κάθε εξειδικευμένη νέα τεχνολογία».
Όμως, με μόλις έναν στους δυο Έλληνες να έχει σήμερα τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και τις ελλείψεις σε προσωπικό να φτάνουν τα χιλιάδες άτομα, οι πάροχοι δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν σημαντικά ποσά τόσο για την προσέλκυση ψηφιακών ταλέντων όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους.
Παράλληλα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων πλέον βρίσκονται υψηλότερα εξαιτίας του διεθνούς ανταγωνισμού, με στέλεχος της αγοράς να σημειώνει ότι πλέον και οι εργοδότες περνούν από συνέντευξη των εργαζομένων τους, καθώς έχουν ενταθεί οι ερωτήσεις σχετικά με τα ωράρια, τις απολαβές και την ευέλικτη εργασία.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, εκτός από τις προσλήψεις που πραγματοποιούν συνεχώς, καταφεύγουν και σε διάφορες λύσεις για να κλείσουν τις τρύπες που υπάρχουν στην αγορά. Είτε με «μεταγραφές» εργαζομένων, ή και με την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε νέες ειδικότητες, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καθώς και την ίδρυση hubs σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ προχωρούν επίσης σε συνεργασίες με πανεπιστήμια.
Οι κινήσεις των δύο μεγάλων παρόχων
Η Vodafone μετά την επιτυχημένη εδραίωση του Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο Κρήτης, δημιούργησε το Vodafone Tech Hub της Θεσσαλονίκης. Το hub θα δώσει την ευκαιρία σε έμπειρους και νέους software engineers να εργαστούν υβριδικά από τον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, ενώ με τη δυνατότητα τηλεργασίας, διευρύνονται περαιτέρω οι ροές ταλαντούχων εργαζομένων προς την εταιρεία.
Πριν μερικούς μήνες, ολοκληρώθηκε μάλιστα το πλάνο ανακαίνισης των γραφείων όπου δημιουργήθηκε ένα μοντέρνο εργασιακό περιβάλλον για την υποδοχή των νέων εργαζομένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα μετασχηματιστικά έργα του ομίλου Vodafone.
Το Vodafone Tech Hub της Θεσσαλονίκης ακολουθεί την επιτυχία Vodafone Tech Hub στην Κρήτη που μετά από δυο χρόνια λειτουργίας δείχνει να εκπληρώνει τον στόχο του, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει μέρος από το καλύτερο ταλέντο που υπάρχει διαθέσιμο στο νησί γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και να δώσει την ευκαιρία σε νέους και έμπειρους επαγγελματίες να συμμετάσχουν σε κορυφαία ψηφιακά έργα του ομίλου.
Από την πλευρά του ο ΟΤΕ, που επίσης έχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό σε ειδικότητες τεχνολογίας, επενδύει τόσο στο brand name του ομίλου, όσο και στους ανθρώπους του με εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης, ενώ παράλληλα δημιουργεί με τη σειρά του IT Hub και ποντάρει στην πλειάδα ευκαιριών εργασίας που μπορεί να προσφέρει σε έναν εργαζόμενο. «Δεν είμαστε απλά ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος ή μια εταιρεία πληροφορικής που μπορεί να σε περιορίσει το αντικείμενο. Ο ΟΤΕ προσφέρει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς δραστηριότητας», σημειώνουν πηγές του ομίλου.
Το καλοκαίρι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ΙΤ Hub στον Βόλο και προχωρά στη στελέχωσή του με αποφοίτους του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το κέντρο θα καλύψει ανάγκες ΙΤ του ΟΤΕ, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής τόσο για τον ίδιο τον όμιλο, όσο και για έργα Τεχνολογίας που αναλαμβάνει για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Έως το τέλος του χρόνου το στελεχιακό δυναμικό του IT Hub θα ενισχυθεί, με τον ΟΤΕ να συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνική Σχολή-Βόλος, Τμήμα Ψηφιακών συστημάτων-Λάρισα, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών-Λαμία), σε τομείς έρευνας και καινοτομίας, απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Ταυτόχρονα ο ΟΤΕ έχει και προγράμματα για εξ αποστάσεως εργασία, δημιουργώντας σε 16 επαρχιακές πόλεις «ψηφιακά γραφεία» με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους να δουλεύουν από τον τόπο διαμονής τους, στοχεύοντας έτσι στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και να ενισχυθεί η αποκέντρωση της εργασίας.
Ο ΟΤΕ επενδύει 4 εκατ. ευρώ ετησίως για την εκπαίδευση του προσωπικού και για προγράμματα upskilling και reskilling, δίνοντας την ευκαιρία σε εργαζόμενους του ομίλου να αλλάξουν ειδικότητα και να μεταπηδήσουν στην Πληροφορική μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Υπογραμμίζουν ότι ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας μετά τις ανακαινίσεις των κτιρίων του, και ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικά πακέτα παροχών στους εργαζομένους, καθώς το εργατικό δυναμικό αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης Νεμπή.
Η εταιρεία παρέχει επιπλέον άδεια (από την προβλεπόμενη από το νόμο) για τη φροντίδα των παιδιών, σε άντρες και σε γυναίκες, χωρίς διακρίσεις. Προσφέρει και άλλες διευκολύνσεις, όπως ασφάλιση ζωής και υγείας, διατακτικές σίτισης, χριστουγεννιάτικα δώρα, κάλυψη εξόδων για σχολικά είδη και χρηματικά βραβεία για τα παιδιά των εργαζόμενων κ.ά. Έχει δημιουργήσει επίσης το Be-Flexi όπου ο κάθε δικαιούχος έχει στη διάθεσή του ένα ποσό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει σε διαφορετικές κατηγορίες υπηρεσιών, όπως προϊόντα τεχνολογίας, θεατρικές παραστάσεις, συνδρομή σε γυμναστήριο, καύσιμα, εκπαίδευση, πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.
Ο ΟΤΕ προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους προγραμματιστές να συμμετάσχουν σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων που ξεκινάει από τα δίκτυα νέας γενιάς μέχρι τα ψηφιακά έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και σε εφαρμογές όπως το Payzy που έχει βγει πλέον και στο εξωτερικό, αλλά και το BOX που αποτελεί τον δεύτερο παίκτη στην αγορά του delivery.
Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για προσέλκυση εργαζομένων
Ευρύτερα στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες υιοθετούν όλο και περισσότερες σύγχρονες πρακτικές για την προσέλκυση, επιλογή και διατήρηση ταλέντων, την ίδια στιγμή που οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν αρχίσει να γίνονται η νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr, στις νέες πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις έχει προστεθεί η ενίσχυση της εργοδοτικής φήμης αλλά και η διαχείρισης της εμπειρίας των εργαζομένων, και έχουν προστεθεί σύγχρονα εργαλεία όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιστοσελίδες εργασίας, ενώ διευρύνεται και η συνεργασία με τα πανεπιστήμια.
Οι εταιρείες δίνουν πλέον έμφαση και στην ευεξία, εκπαίδευση και ευελιξία των εργαζομένων, καθώς ο πόλεμος για το ταλέντο στην αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο έντονος με τους υποψήφιους εργαζομένους να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για να αναζητήσουν εναλλακτικές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η εικόνα του εργοδότη, με το 50% των εταιρειών να θεωρεί το Employer Branding ως κορυφαία προτεραιότητα στη στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η κύρια επιλογή για την προβολή της εταιρικής εικόνας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (95%), ενώ ακολουθούν με σημαντικό ποσοστό (79%) οι ιστοσελίδες καριέρας και τα career sites των εργοδοτών.