Ο Κώστας Γιαζιτζόγλου είναι εδώ και λίγες εβδομάδες ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Γιαζιτζόγλου, ο οποίος τα τελευταία 11 χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας βιομηχανικών ορυκτών ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ, η οποία αξιοποιεί το μεγαλύτερο κοίτασμα ατταπουλγίτη επι ευρωπαϊκού εδάφους, θα συνδέσει το 2024 το όνομα του με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του ιστορικού συνδέσμου.
Τον περασμένο μήνα, μετά την ανάδειξη του στην προεδρία του του συνδέσμου, δεν παρέλειψε στην ομιλία του να τονίσει τη διαχρονική αξία και συμβολή του κλάδου: «από τα μέταλλα του Λαυρίου και του Παγγαίου και τα μάρμαρα της Πεντέλης, μέχρι και τον λιγνίτη της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, τα ορυκτά συμβάλλουν ουσιαστικά στην θετική πορεία του Ελληνισμού, τα τελευταία δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Εκτιμώντας δε τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας σε πρώτες ύλες, είναι βέβαιο ότι θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στο μέλλον», είχε αναφέρει.
Στην ίδια ομιλία έθεσε και τις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου: «πρωταρχική προτεραιότητα του Συνδέσμου είναι να παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία την πραγματική εικόνα του κλάδου. Να αναδείξουμε τις αρχές βιωσιμότητας που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια . Να προβάλλουμε το περιβαλλοντικό όφελος από την εξόρυξη που γίνεται με βάση τους αυστηρότατους κανόνες της ΕΕ, σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας πρώτων υλών. Και, κυρίως, να προτείνουμε στους νέους και τις νέες μια επαγγελματική σταδιοδρομία με εξαιρετικό επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, άριστες προοπτικές και ουσιαστική συνεισφορά στην διαμόρφωση της ποιότητας του μέλλοντος τους».
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily ο κ. Γιαζιτζόγλου αναφέρεται στα φλέγοντα θέματα του κλάδου των εξορύξεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και στο άνοιγμα στην κοινωνία που θα επιχειρηθεί.
- Νέο προεδρείο στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και, σχεδόν ταυτόχρονα, νέο κυβερνητικό σχήμα. Ποια είναι τα φλέγοντα θέματα του κλάδου που θα προτάσσατε σε μία πιθανή συνάντηση με την αρμόδια πολιτική ηγεσία;
Το κρισιμότερο ζήτημα για τον κλάδο μας είναι η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα μέσα που της παρέχονται (υπάλληλοι, τεχνολογία, εκπαίδευση) δεν είναι ανάλογα με το αντικείμενο που καλούνται να διαχειριστούν οι υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι οι συνεχώς αυξανόμενες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η επίπτωση των αλλαγών του κανονιστικού πλαισίου στην ανταγωνιστικότητα. Η ΕΕ θα όφειλε να κάνει ανάλυση επιπτώσεων (impact assessment) για κάθε αλλαγή/προσθήκη στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να αποτυπώνεται η μείωση της ανταγωνιστικότητας που προκαλεί και, αν κριθεί σκόπιμο, να λαμβάνονται μέτρα.
- Η ενέργεια ήταν βασικός πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς και για τον κλάδο των εξορύξεων. Αρνητικός σε ότι αφορά το κόστος, θετικός σε ότι αφορά την επανάκαμψη του τομέα της εξόρυξης λιγνίτη. Πώς κινείται η φετινή χρονιά στον συγκεκριμένο τομέα;
Σαφώς υπάρχει αναστροφή του περυσινού φαινομένου, το οποίο σε ό,τι αφορά τα κόστη παραγωγής ήταν καταστροφικό. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο συναγερμός έληξε. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμα είμαστε μακριά από τις τιμές που είχαμε κατά μέσο όρο πριν από την κρίση. Εν τω μεταξύ, τα futures του φυσικού αερίου για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες είναι αρκετά ψηλά, άρα ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δυστυχώς, τα δομικά προβλήματα στην προμήθεια και την τιμολόγηση της ενέργειας στην ΕΕ δεν έχουν λυθεί και δεν διαφαίνεται βιώσιμη πρόταση λύσης τους .
- Η Πράσινη Μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ε.Ε. με σχετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Πιστεύεται ότι η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία και ο κλάδος της μεταλλουργίας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν;
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς όμως δεν ακούμε να υπάρχει κάποια μελέτη για την τυχόν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα. Η «πράσινη μετάβαση» ενδεχομένως να διαφοροποιήσει σημαντικά κάποιους παράγοντες κόστους. Για παράδειγμα, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει για την ηλεκτροκίνηση αποδεικνύονται μακριά από την πραγματικότητα. Ο κίνδυνος για την διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού – και κατ' επέκταση του ελληνικού - εξορυκτικού κλάδου είναι ορατός.
- Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί επιχειρηματικοί κλάδοι είναι αυτό της εξεύρεσης ειδικευμένου προσωπικού. Ποια είναι η κατάσταση στον δικό σας κλάδο και αν υπάρχει πρόβλημα πώς εξετάζετε να το αντιμετωπίσετε;
Υπάρχει σαφές πρόβλημα, ειδικά στο προσωπικό με τεχνικές δεξιότητες (τεχνίτες, συντηρητές, χειριστές μηχανημάτων κλπ). Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της ζήτησης σε αυτά τα επαγγέλματα, ούτε ποιοτικά αλλά ούτε και ποσοτικά. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με δικά τους προγράμματα reskilling και upskilling. Ο ΣΜΕ θα επαναλάβει τις παρεμβάσεις του στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε μια πρωτοβουλία ενημέρωσης των νέων για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος.
- Για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ο κλάδος των εξορύξεων έχει αρνητικό πρόσημο, κυρίως σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου τι πολιτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε ώστε να ακουστεί περισσότερο η φωνή σας στο συγκεκριμένο θέμα.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούμε να έχουμε ορυκτά χωρίς εξόρυξη. Ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην πραγματικότητα, όσοι πολεμούν την εξόρυξη στη χώρα μας, απλά προτείνουν να «φορτώσουμε» την όχληση για τις δικές μας πρώτες ύλες σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη. Και μάλιστα προκαλώντας πολλαπλάσια επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Αν η ελληνική κοινωνία θέλει να έχει τις απαραίτητες πρώτες ύλες με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον, τότε η εξόρυξη, με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ και όσο πιο κοντά γίνεται στην κατανάλωση είναι η μοναδική λύση. Αυτή την λύση προσφέρει – αποδεδειγμένα - η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία.