ΓΔ: 1456.28 0.04% Τζίρος: 95.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

Χρ. Δήμας στο BD: Η νέα πολιτική για τις startup και οι επόμενοι μονόκεροι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξηγεί σε συνέντευξη στο BD πώς χαρτογραφήθηκε το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων για να υλοποιηθούν πολιτικές στήριξης. Κορυφαίες διεθνείς εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Πολιτεία Καινοτομίας.

Στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέσα σε ενάμιση χρόνο για την καταγραφή των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να χαραχθεί και να εφαρμοσθεί αποτελεσματική κυβερνητική πολιτική για την υποστήριξή τους, αναφέρεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, υπάρχει πλέον μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων στο Elevate Greece, όπου έχουν καταγραφεί συνολικά 568 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.400 εργαζομένους. «Πλέον, έχουμε μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος», τονίζει.

Ο κ. Δήμας εμφανίζεται αισιόδοξος για τις αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών startup, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν εμφανιστεί μονόκεροι στην Ελλάδα, δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία πάνω από 1 δισ. δολ. και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «σε λίγους μήνες θα έχουμε ανάδοχο για τη δημιουργία και λειτουργία της πρώτης Πολιτεία Καινοτομίας που θα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς». Μάλιστα, για το έργο αυτό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δήμας.

  • Πώς αξιολογείτε την πορεία των ελληνικών startup; Βλέπουμε την «αγέλη των μονόκερων»  να μεγαλώνει...

Μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο περίπου, η ελληνική Πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Εύλογο είναι πως, όταν δεν έχει η Πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και στο Elevate Greece έχουν ήδη εγγραφεί 568 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.400 εργαζομένους.

Πλέον, έχουμε μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Με άλλα λόγια, το Elevate Greece είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο, μέσα από το οποίο για πρώτη φορά η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω COVID-19.

Το Elevate Greece, πλαισιώνεται όμως και από ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σπουδαία χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Το τελευταίο διάστημα, εγχώρια και διεθνή κεφάλαια βλέπουμε να ηγούνται νέων γύρων χρηματοδότησης προς τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόοδο του οικοσυστήματος. Παράλληλα, από τη μια πλευρά παρατηρούμε σημαντικές οικονομικές συμφωνίες ελληνικών startup, ενώ είδαμε και περιπτώσεις που ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπαίνουν σε ρόλο αγοραστή στη διεθνή αγορά.

Τέλος, οι μονόκεροι, δηλαδή οι startups με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, άρχισαν να εμφανίζονται και στην ελληνική αγορά και είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

dimas-xristos

 

  • Πότε θα γίνει πραγματικότητα η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ  και ποια θα είναι η μορφή της;

Σε λίγους μήνες θα έχουμε ανάδοχο για τη δημιουργία και λειτουργία της πρώτης Πολιτεία Καινοτομίας που θα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Για την ακρίβεια, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της Β' φάσης του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε να προκύψει το ανάδοχο σχήμα που θα αναλάβει το έργο. Η Πολιτεία αναμένει τις προτάσεις από τα επενδυτικά σχήματα επί της προτεινόμενης σύμβασης σύμπραξης. Έπειτα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (μέσα στο καλοκαίρι), θα αποστείλει το τελικό σχέδιο της σύμβασης σύμπραξης και με βάση αυτό, τα επενδυτικά σχήματα θα υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ήδη έχουν εκδηλώσει για το συγκεκριμένο έργο έντονο ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.

Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ουσιαστικά ένας φυσικός χώρος, στον οποίο συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι μεταξύ τους συνέργειες θα έχουν στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα.

Η συγκέντρωση επιστημόνων, ερευνητών, startup εταιρειών και ταλαντούχων νέων επιχειρηματιών που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνδράμει ώστε το Κέντρο να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας που θα επιδρά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

  • Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα Εlevate Greece και τι σημαίνει η μετατροπή της σε εταιρεία;

Το προηγούμενο διάστημα ψηφίσαμε στη Βουλή και το Elevate Greece εξελίσσεται από ψηφιακή πλατφόρμα σε επιχείρηση του Δημοσίου. Ένα απαραίτητο βήμα, ώστε η πολιτεία να μπορεί να δίνει ακόμα περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα.

Έχοντας διανύσει περισσότερο από 2 χρόνια στη χάραξη εθνικής πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία, η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα, όσον αφορά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, έχει αλλάξει ριζικά. Σαφώς, για την επιτυχία αυτή έγιναν στοχευμένες ενέργειες με γνώμονα τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για το οικοσύστημα καινοτομίας και την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Το Elevate Greece γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από ένα απλό μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων και η ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ελληνικών startup υπήρξε πρωταρχικός μας στόχος.

Πλέον πραγματοποιούνται νέες επαφές με τα οικοσυστήματα καινοτομίας του εξωτερικού. Οι συναντήσεις με διάφορους συντελεστές της κοινότητας καινοτομίας στο Ισραήλ και τις Η.Π.Α. και τελευταία η επίσκεψη στο Ντουμπάϊ και το Άμπου Ντάμπι, μαζί με 15 εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, δείχνουν τις προθέσεις μας για το μέλλον.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δείχνει πως έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες. Οι ιστορίες επιτυχίας είναι ουκ ολίγες και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να συνεχίσει, με αμείωτη ένταση, να δίνει κίνητρα και ευκαιρίες μέσω του Elevate Greece σε νέους επιχειρηματίες να μπουν στην αγορά και να κάνουν την οικονομία και την κοινωνία μας καλύτερη.

  • Δηλώσατε ότι στην Αθήνα αναμένεται  να δημιουργηθεί το επιστημονικό Hub του UN SDSN για την κλιματική κρίση. Τι ακριβώς θα κάνει;

Πράγματι στην Αθήνα, προορίζεται να δημιουργηθεί το επιστημονικό Hub του Sustainable Development Solutions Network, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών,  για την κλιματική κρίση, όπου θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Για να αντεπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, ή η κλιματική κρίση, οφείλουμε να προωθήσουμε κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες και να επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. Στοχεύουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ερευνητικό δυναμικό που διαθέτουμε, να τους συγκεντρώσουμε σε μια δομή που θα βρίσκεται στην Ελλάδα, ώστε να βρούμε λύσεις και προτάσεις που να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου η Πολιτεία να χαράξει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα έχουμε πλέον την δυναμική και τα εργαλεία που μπορούν να συνεισφέρουν στους στόχους των πολιτικών πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά σε αυτήν την πρωτοβουλία.

  • Αρχίζει η τουριστική σεζόν με μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα γενικότερα. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει για τον κλάδο του Τουρισμού;  

Ο τουρισμός αποτελεί αναμφίβολα έναν πολύ νευραλγικό τομέα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να πάει καλά το φετινό καλοκαίρι, καθώς ο τουρισμός, αλλά και οι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτόν κλάδοι, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός, επλήγησαν πολύ τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά τον τομέα του τουρισμού με το οικοσύστημα καινοτομίας και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τις νέες επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και αναπτύξουμε στον μέγιστο βαθμό τις δεξιότητες που απαιτούνται πλέον στον κλάδο.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αποτελούν την 2η μεγαλύτερη κατηγορία σε πλήθος, μετά τις βιοεπιστήμες. Μάλιστα, για να ενισχύσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, προωθήσαμε μια έκτακτη δράση ΕΣΠΑ. Οι startup του τουρισμού είχαν υποστεί ίσως τις πιο σοβαρές ζημιές, με μεγάλες απώλειες στους τζίρους τους και οφείλαμε να τις στηρίξουμε. Η δράση είχε την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής έως 100.000 ευρώ.

Συμπερασματικά όμως, θα ήθελα να επισημάνω πως το ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στον κλάδο, οι νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, η τεχνογνωσία και η προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής, συγκροτούν ένα πολύ ανταγωνιστικό πακέτο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών μας, παρέχοντας τις ιδανικές υπηρεσίες.

  • Η περιοχή της Κορινθίας, από την οποία κατάγεστε, θα έχει και φέτος την ανάλογη επισκεψιμότητα;

Με την ευκαιρία, θα σας προτείνω φέτος να επισκεφτείτε την Κορινθία. Για μια ακόμη χρονιά γίνεται εξαιρετική συλλογική προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών, από την τοπική αυτοδιοίκηση, το επιμελητήριο, τους εμπορικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, την ένωση ξενοδόχων, τους επαγγελματίες εστίασης κ.α. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, σε πολλούς επιμέρους τομείς, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Από έργα υποδομών, ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι επαναλειτουργία υφιστάμενων που βοηθούν σημαντικά στην προσέλκυση τουριστών, κυρίως τους θερινούς αλλά και τους χειμερινούς μήνες. Ο στόχος μας και φέτος είναι να αναδείξουμε τον θεματικό τουρισμό της περιοχής μας, όπως ο οινικός, περιηγητικός, θρησκευτικός, αθλητικός και αγροτουρισμός. Σε κάθε περίπτωση η Κορινθία θα βρίσκεται και φέτος ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έναν μοναδικό τρόπο και έχει το πλεονέκτημα να απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα.

  • Το θετικό κλίμα για τις ελληνικές startup πιστεύετε ότι θα αλλάξει λόγω της ενεργειακής κρίσης;

Αναμφίβολα η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Για να αντιστρέψω όμως το ερώτημά σας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, λόγω των χαρακτηριστικών τους, έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται πολύ πιο γρήγορα από άλλους κλάδους στα δεδομένα της εποχής. Για παράδειγμα, είδαμε στην περίοδο της πανδημίας, πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ραγδαία και άλλες να πετυχαίνουν σπουδαίες συμφωνίες με παγκόσμιους κολοσσούς του εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα επηρεάσουν και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως γίνεται ήδη σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Πιστεύω πως το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια αγορά για το αναδυόμενο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων δεν θα ανασταλεί. Αντιθέτως, είμαι πολύ αισιόδοξος για την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των ελληνικών startup. Σήμερα διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία που αποδίδουν περισσότερα κίνητρα, δυναμική, υποστήριξη και εξωστρέφεια στο οικοσύστημα καινοτομίας, ώστε να μπορούν οι νέοι και ταλαντούχοι Έλληνες επιχειρηματίες να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Theodorikakos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Να επιταχυνθούν άμεσα οι εργασίες για το Thess Intec

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το έργο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και σημείωσε ότι στοχεύει στην επίλυση των πρακτικών θεμάτων που απασχολούν την ολοκλήρωση του τεχνολογικού πάρκου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Πορτοκαλίδης στο BD: Η συμφωνία με τη SwitzGroup και το νέο εργοστάσιο

Η επένδυση σε νέο εργοστάσιo θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για την εταιρεία Ιωνική Σφολιάτα, μετά τη συμφωνία με τη SwitzGroup, τονίζει ο ιδρυτής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Πορτοκαλίδης.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά «χρυσοί» κλάδοι των startups που έχουν μαζέψει 4 δισ. ευρώ

Εκπαίδευση, Βιοεπιστήμες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Ανάλυση Δεδομένων, Υπηρεσίες Ποιοτικής Διαβίωσης, Αγροδιατροφή και Αμυντικά Συστήματα είναι οι κλάδοι νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν πρωτοστατήσει σε άντληση χρηματοδότησης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Πλακιωτάκης στο BD: Η Ελλάδα θα παραμείνει υπερδύναμη της ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογραμμίζει τη μεγάλη αύξηση εγγραφών ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο την τελευταία διετία και αναφέρεται στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν σε βασικούς τομείς πολιτικής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλ. Πατέλης στο BD: Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα και τη νέα διεθνή κρίση

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε συνέντευξη στη Μ. Νικόλτσιου στο Business Daily, μιλά για το ρόλο της κυβέρνησης στη διαχείριση της νέας κρίσης, την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες, τις μεγάλες ξένες επενδύσεις και τη μεταρρύθμιση στον ΟΑΕΔ.