ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Business Daily, Syriza
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Αχτσιόγλου: Η ευθύνη για την καταστροφή βαραίνει αυτή την κυβέρνηση

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, έκανε λόγο για «ξεκάθαρες ευθύνες» και πως «δεν μπορούμε δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές».

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας πραγματοποίησε σήμερα η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Η κα Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «ξεκάθαρες ευθύνες» και πως «δεν μπορούμε δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές». «Τρία χρόνια πριν η ίδια περιοχή υπέστη τις φονικές πληγές από τον "Ιανό” και τότε υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα πράγματα θα στηθούν σωστά, θα υπάρξει σχέδιο, θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα. Έπεσαν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

«Πρόκειται για μία ολική καταστροφή στη Θεσσαλία.

Στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι και προφανώς στον Παλαμά και στα χωριά που επλήγησαν πιο σκληρά, είναι μία συνολική καταστροφή. Στην περιοχή που βρισκόμαστε υπάρχουν αποκομμένα χωριά, μία γέφυρα έχει πέσει, υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση πια ούτε στα στοιχειώδη, σε διατροφή, σε νερό, στα αναγκαία. Αυτό που προέχει είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές και να έχουμε εικόνα για τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι.

Όμως, εδώ υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές. Τρία χρόνια πριν η ίδια περιοχή υπέστη τις φονικές πληγές από τον "Ιανό” και τότε υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα πράγματα θα στηθούν σωστά, θα υπάρξει σχέδιο, θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα.

Έπεσαν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει εδώ, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν. Τα χρήματα του ελληνικού λαού. Πού πήγαν; Γιατί δεν έγιναν τα έργα; Γιατί δεν έγιναν με τον σωστό σχεδιασμό; Γιατί βιώνει αυτή τη στιγμή η περιοχή χειρότερη καταστροφή απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν.

Δεύτερον, δεν γίνεται να μην έχουμε ακόμη εικόνα πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. Είναι αδιανόητο αυτό σε ένα κράτος, τέσσερις μέρες μετά να μην ξέρουμε ακόμη πόσοι άνθρωποι αγνοούνται. Τρίτον, υπήρχαν ολόκληρα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας από το 2018 αναρτημένα. Φωτογραφίζουν την περιοχή της Θεσσαλίας ως την "κόκκινη” περιοχή. Έλεγαν τα έργα που πρέπει να γίνουν και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να γίνουν. Γιατί αυτά πετάχτηκαν στα σκουπίδια; Έχουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χτυπάει καμπανάκι κινδύνου εδώ και έναν χρόνο τρεις φορές. Τρεις φορές προειδοποιήσεις, μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, που λένε ότι θα συμβεί μεγάλη καταστροφή. Γιατί αγνοήθηκαν όλα αυτά από την κυβέρνηση; Πρέπει να απαντήσει άμεσα και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο που δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία πια. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί πάνω από το 22% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, με τον θεσσαλικό κάμπο να καταρρέει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε επισιτιστική κρίση σε όλη την Ελλάδα.

Μιλάμε για μία καταστροφή συνολική. Η ευθύνη είναι γιγαντιαία και βαραίνει αυτή την κυβέρνηση, βαραίνει αυτόν τον πρωθυπουργό. Η ευθύνη είναι γιγαντιαία και οι Έλληνες πολίτες έχουν βυθιστεί στην απόλυτη ανασφάλεια. Πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες, να κοιταχτούν οι πολίτες στα μάτια, να δοθούν εξηγήσεις και να προχωρήσουν τα σχέδια από εδώ και στο εξής με σοβαρότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αραχωβίτης στην εξεταστική: «Εκτόξευση» στο εθνικό απόθεμα μετά το 2019

Ο Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε στην Εξεταστική ότι μετά το 2019 υπήρξε σημαντική αύξηση στη διανομή του εθνικού αποθέματος, κυρίως στην ΠΕ1. Υπογράμμισε επίσης την επιτυχία της περιόδου του στις πληρωμές και τη διασφάλιση των επιδοτήσεων.
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκαρά: Η κυβέρνηση ευθύνεται για αδιέξοδο στον διάλογο με αγρότες

Η Νατάσα Γκαρά, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε στο Meganews πως η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο στον διάλογο με τους αγρότες, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αγνοεί τους αγρότες και στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιδρά στην υπερψήφιση της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur από την ελληνική κυβέρνηση στο COREPER II, κάνοντας λόγο για πλήγμα σε περιβάλλον, εργασιακά δικαιώματα και διατροφική ασφάλεια, και ζητώντας στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων.