ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Aπειλεί Total, ENI η Τουρκία: «Μην κάνετε γεώτρηση στην Κύπρο»

O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία, ή σκάφος να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με προειδοποιήσεις σε βαθμό απειλής, όχι μόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στις πετρελαϊκές εταιρείες της Γαλλίας, Total και της Ιταλίας, Eni, «απαντά» η Άγκυρα στην ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και των δύο εταιρειών για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική της Άγκυρας κατά των προσπαθειών της Κύπρου να προωθήσει το πρόγραμμά της για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, συνιστά στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες να μην προχωρήσουν σε ερευνητική δραστηριότητα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με βάση άκυρες, όπως αναφέρει, άδειες που έχει εκδώσει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (σ.σ.: κατά πάγια τακτική, η Τουρκία δεν αναφέρεται επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Στην ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι τμήμα του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο έχει δοθεί άδεια ερευνών σε Total και Eni, βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επαναλαμβάνονται, επίσης, οι κατηγορίες προς την Λευκωσία ότι μονομερώς οριοθέτησε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αγνοώντας πλήρως τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα στο σύνολο του νησιού.

Σε απειλητικούς τόνους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία, ή σκάφος να προχωρήσει σε μη εγκεκριμένες από την Άγκυρα ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες εντός των ορίων ναυτικής δικαιοδοσίας της Τουρκίας (σ.σ.: η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιοδοσία στο οικόπεδο 7, βάσει των ισχυρισμών της για την υφαλοκρηπίδα). Και τονίζει ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της», κάτι που αποτελεί σαφή υπαινιγμό για πιθανή δυναμική αντίδραση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υποχρέωσε την Eni, με κινήσεις παρενόχλησης των δραστηριοτήτων της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, να εγκαταλείψει προηγούμενη γεώτρηση. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με τη γαλλική Total, οι ερευνητικές προσπάθειες της οποίας τέθηκαν υπό την ομπρέλα γαλλικών ναυτικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας με Total και Eni προβλέπει παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας εξ ημισείας στους δύο ομίλους, ενώ έχει ανακοινωθεί από την Λευκωσία ότι το ερευνητικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών θα είναι πυκνό, με εννέα συνολικά γεωτρήσεις ως τις αρχές του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης από Κύπρο: Η θάλασσα δεν μας χωρίζει, μας ενώνει

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα των Λιμένων, ειδικότερα στο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και των θαλασσίων διαδρόμων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αρωγός η Ελλάδα για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή που αυξάνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, με την Κύπρο να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση.