ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άρειος Πάγος πρόσοψη
Πρόσοψη του Αρείου Πάγου, ανώτατου δικαστηρίου στην Ελλάδα, υπό ηλιόλουστο ουρανό.

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ενώ εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ορίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου η κ. Γεωργία Αδειλίνη.

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, με βάση τον κατάλογο που απέστειλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αφού ελήφθη υπόψη η συνολική διαδρομή τους και η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για μια διετία, το υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για τη θέση της Προέδρου και στην κ. Γεωργία Αδειλίνη για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2020. Είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Η κ. Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο. Η κυρία Αδειλίνη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πλειοψήφησε, καθώς ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στην διάσκεψη.

Η κυρία Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019. Ήταν εισαγγελέας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η αντεισαγγελέας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα. Με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους συναδέλφους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Επίσης, η κυρία Αδειλίνη είχε ζητήσει την αυξημένη επιτήρηση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό που είχε πέσει θύμα βιασμών και μαστροπείας και που δεχόταν απειλές για να μην καταθέσει νέα στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται συνωμοσία

Ο Τσαρλς Ντ., Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλό φόνο το 2020, επιμένει ότι είναι αθώος και πως άλλοι τον παγίδευσαν, κατηγορώντας μάλιστα την αστυνομία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός εισαγγελέας στη Μαδρίτη κατηγορείται για διαρροή σε ΜΜΕ

Δημοσιογράφοι καταθέτουν στη δίκη του γενικού εισαγγελέα Ισπανίας, που κατηγορείται για διαρροή απορρήτου εγγράφου σχετικά με τον σύντροφο πολιτικού της αντιπολίτευσης, με στόχο τη δυσφήμιση της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λάθος αποφυλάκιση κρατουμένου φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΥΠΔΙ

Νέο λάθος αποφυλάκισης στη Βρετανία: Μετά τον αιθίοπα κρατούμενο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 24χρονος Αλγερινός αποφυλακίστηκε κατά λάθος στο Λονδίνο. Αυξάνονται τα λάθη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για μετανάστευση και άσυλο.
σέρβικη διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κατηγορεί αδράνεια της δικαιοσύνης μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη νομικής δράσης στη Σερβία, ένα χρόνο μετά τη φονική κατάρρευση στεγάστρου στο Νόβι Σαντ που στοίχισε 16 ζωές. Ο Ύπατος Αρμοστής ζητά δικαιοσύνη και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.