ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άρειος Πάγος πρόσοψη
Πρόσοψη του Αρείου Πάγου, ανώτατου δικαστηρίου στην Ελλάδα, υπό ηλιόλουστο ουρανό.

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ιωάννα Κλάπα - Χριστοδουλέα

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ενώ εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ορίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου η κ. Γεωργία Αδειλίνη.

Κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, με βάση τον κατάλογο που απέστειλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αφού ελήφθη υπόψη η συνολική διαδρομή τους και η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για μια διετία, το υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για τη θέση της Προέδρου και στην κ. Γεωργία Αδειλίνη για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2020. Είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Η κ. Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο. Η κυρία Αδειλίνη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πλειοψήφησε, καθώς ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στην διάσκεψη.

Η κυρία Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019. Ήταν εισαγγελέας στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η αντεισαγγελέας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα. Με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους συναδέλφους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Επίσης, η κυρία Αδειλίνη είχε ζητήσει την αυξημένη επιτήρηση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό που είχε πέσει θύμα βιασμών και μαστροπείας και που δεχόταν απειλές για να μην καταθέσει νέα στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παύση δικηγόρου της ICE για δηλώσεις κατά της υπηρεσίας σε δικαστήριο

Η δικηγόρος Τζούλι Λι απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δημόσια αγανάκτηση για τη μεταχείριση μεταναστών στη Μινεσότα και καταγγελίες ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης αγνοούν δικαστικές εντολές σε πολλές υποθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια κάθειρξη στον Ράιαν Ράουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Ράιαν Ράουθ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2024, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια. Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Έως 20 χρόνια κάθειρξη ζητείται για τον Ιμάμογλου για κατασκοπεία

Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ζητά κάθειρξη 15-20 ετών για τους Ιμάμογλου και τρεις ακόμη, κατηγορούμενους για «πολιτική κατασκοπεία» και «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», με φερόμενες πράξεις την περίοδο 2019-2025.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προς τη Χαμάς

Δώδεκα Ισραηλινοί και μια εταιρεία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προϊόντων, όπως τσιγάρα, iPhones και ανταλλακτικά προς τη Χαμάς στη Γάζα από το 2025, καθώς και για παροχή βοήθειας σε εχθρό εν καιρώ πολέμου, ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης.