«Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας.
Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο.
Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή, (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».
Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και (με τα έως τώρα στοιχεία) φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα». «Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα κέρδη, απλώς δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη η φορολογία.
«Περιμένουμε τα έσοδα έως το τέλος του έτους, που θα είναι μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται για μια δύσκολη και τεχνική δουλειά» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Ανέφερε παράλληλα ότι ο μηχανισμός που υπάρχει έχει μια αδυναμία, στηρίζεται στην πρόβλεψη. Αυτο όπως είπε, συνέβη και τον Αύγουστο, εις βάρος των εταιρειών, και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υπέρ των εταιρειών.