Σε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διευκόλυνση της ΡΑΕ, στη σύνταξη της έκθεσής της για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, που ανακοίνωσε την τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) ώστε, να μπορέσει η ΡΑΕ να χρησιμοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καταθέσει τη μελέτη της.
Σε παρέμβασή του, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας απαντώντας στην κριτική του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, για καθυστέρηση στη φορολόγηση των υπερκερδών και της επιστροφής τους στους καταναλωτές, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η σχετική έκθεση της ΡΑΕ βασίζεται σε μετρήσεις που δεν έχει κάνει ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, ανακοινώνοντας ότι «τροποποιούμε την ΚΥΑ, για να μπορέσει η ΡΑΕ, με προσωρινά στοιχεία (του ΔΕΔΔΗΕ) να καταθέσει τη μελέτη της».
Η κυβέρνηση δεν έχει πει ποτέ ότι, καθυστερεί η ΡΑΕ, είπε ο κ. Σκρέκας προς τον κ. Φάμελλο, σύμφωνα με τον οποίο, «η κυβέρνηση μέχρι τώρα πετούσε το μπαλάκι στη ΡΑΕ και έλεγε ότι δεν φορολογεί τα υπερκέρδη γιατί η ΡΑΕ δεν έχει καταθέσει την έκθεση». «Θα εισπράξουμε -σας αρέσει, δεν σας αρέσει- τα υπερκέρδη, αναδρομικά» τόνισε ο κ. Σκρέκας, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο.
Υπενθυμίζουμε πως πτώση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και έφθασε έως και το 37% συγκριτικά με τον Οκτώβριο σημείωσαν τα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο. Η πτωτική τάση της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που έχει υποχωρήσει κατά 40% από την αρχή του Οκτωβρίου οδήγησε τις τιμές προς τα κάτω κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας «ανάσες» και στον προϋπολογισμό, αφού το σύνολο των επιδοτήσεων θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης και η έκθεση της Κομισιόν που φέρνει στη δεύτερη θέση τη χώρα μας, με τη μεγαλύτερη άνοδο στη χονδρική τιμή κατά το β' τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για άνοδο 238%, με τη Γαλλία να μας ξεπερνάει καταγράφοντας άνοδο 254% και την Ιταλία να μας ακολουθεί με άνοδο 234%. Έτσι η χώρα μας στο διάστημα αυτό κατέλαβε την τρίτη θέση στην ακριβότερη τιμή χονδρικής με 237 ευρώ/MWh και οι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας είχαν 249 ευρώ και199,9 ευρώ/MWh.