Με την ένταση να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο Αιγαίο καθώς η τουρκική ρητορική επιμένει να κινείται σε προκλητικούς τόνους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στην Τουρκία δεν είναι πολιτική κατευνασμού, αλλά τονίζει πως δεν είναι και εκείνη που προκαλεί.
«Είναι πολιτική ψύχραιμη και κινείται σε δύο άξονες. Πιστεύουμε στην επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, αλλά παράλληλα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με οποιοδήποτε τρόπο, αν προκληθούμε στο πεδίο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, επισήμανε ότι η ρητορική Ερντογάν καταδικάζεται από εταίρους και συμμάχους, χωρίς να αφήνεται οποιοδήποτε περιθώριο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Και πρόσθεσε ότι προβληματίζει πολύ τους συμμάχους ο ρόλος της Τουρκίας, δηλαδή αν βρίσκεται πλήρως στο δυτικό στρατόπεδο ή αν έχει αποφασίσει να παίξει έναν επαμφοτερίζοντα ρόλο.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση τόλμησε και έκανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στη Δυτική Ελλάδα στα Ιόνια νησιά και φτάσαμε σε συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, με την οποία αναμένεται κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για οριοθέτηση ΑΟΖ. «Και όλα αυτά τα κάνουμε μέσα σε ένα πλαίσιο στο να μην προκαλέσουμε αναταράξεις. Δεν είναι στόχος μας βγαίνοντας από μία 12ετή κρίση να βάλουμε την Ελλάδα σε μία εθνική κρίση που θα δώσει πάτημα στην άλλη πλευρά να διευρύνει όλο αυτό τον κύκλο της επιθετικότητας. Δεν αρνούμαστε το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το κρίνουμε σκόπιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, επισημαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας ασκεί μια πολιτική προστασίας των συνόρων, καταπολέμησης των κυκλωμάτων των διακινητών και μη ανοχής της εργαλειοποίησης των μεταναστών, την οποία αγκαλιάζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. «Χρειάζεται εθνική συστράτευση γύρω από αυτή την πολιτική» σημείωσε καταληκτικά.