ΓΔ: 2387.65 -0.81% Τζίρος: 61.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:37
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δένδιας: Aνάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων.

Την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους. Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ακόμη ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

 Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Τέλος, τόνισε πως για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: Έμφαση στη στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης και διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας και την κοινή προσήλωση σε πολυμέρεια και διεθνές δίκαιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στη Μαδρίτη αύριο για συνάντηση με τον Ισπανό ΥΠΕΞ Αλμπάρες

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται αύριο, Τρίτη 3/2, τη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (13:30). Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στις 15:00.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έκπληξη για τις δηλώσεις Τραμπ, ζητά σεβασμό από ΗΠΑ

Η Ιταλική κυβέρνηση απάντησε με έκπληξη στις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ και το Αφγανιστάν, τονίζοντας τη συμβολή της Ιταλίας στην αποστολή με χιλιάδες στρατιώτες, απώλειες και τραυματίες, και υπενθυμίζοντας την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μη εφικτή η ένταξη στο Συμβούλιο Ειρήνης, λέει η κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τη συμμετοχή στο «Συμβούλιο Ειρήνης» στην παρούσα μορφή του, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενώ εμφανίζει ανησυχίες για την υπέρβαση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δηλώσεις Λαβρόφ-Κρεμλίνου για Μολδαβία και Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη έγγραφα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία και ζήτησε την απελευθέρωση Ρώσων ναυτικών που συνελήφθησαν από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο συνδεόμενο με τη Βενεζουέλα.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Κλήση Ιρανού πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ για βία σε διαδηλωτές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για την υπερβολική βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ζητώντας σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο.