ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι στις μεταναστευτικές ροές

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίας για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα μεριμνά, έτσι ώστε οι συνθήκες διαβίωσης εκείνων, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν λάβει το καθεστώς πρόσφυγα, να είναι ανεκτές και ποιοτικές».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών «δημιουργούν μία διάρρηξη σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών» και «θέμα ενότητας σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν». Για την ώρα, όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ακόμη περιορισμούς εισόδου, θα είναι μόνο έλεγχοι. Και δεν αφορά την Ελλάδα, κατά το μέτρο που αυτοί οι έλεγχοι αφορούν χερσαία και όχι αεροπορικά σύνορα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Από τη στιγμή που ένας πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει το καθεστώς πρόσφυγα, δηλαδή έχει λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, τότε έχει τη δυνατότητα με ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα να ταξιδεύει στην Ευρώπη για 90 ημέρες», επεσήμανε και συμπλήρωσε: Άρα, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, σεβόμενη απολύτως όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και έχοντας πλέον ένα πολύ δομημένο σύστημα για την παροχή ασύλου, πράττει εκείνο το οποίο επιβάλλει η Συνθήκη Σένγκεν.

Όπως υπογράμμισε, «η Γερμανία έχει τα δικά της εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και έχει και ένα πολύ ειδικό καθεστώς, διότι παρέχει πάρα πολύ υψηλή πρόνοια, κοινωνική πρόνοια στους μετανάστες και αυτό είναι προς τιμήν της. Αλλά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί και ως μια πηγή προσέλκυσης».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως την τελευταία τριετία η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με το ζήτημα της μετανάστευσης. «Ένα κομβικό σημείο ήταν και η διαχείριση, η οποία έγινε κατά την περίοδο του Μαρτίου του 2020, όταν είχαμε την εισβολή χιλιάδων ανθρώπων στον Έβρο. Η ομόθυμη αντίδραση της ΕΕ και η στιβαρή θέση της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε και σε μία αναθεώρηση συνολικά των σκέψεων που υπάρχουν», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε αυτήν τη στιγμή μια πολύ σοβαρή ρυθμιστική βάση», καθώς προέκυψε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Είναι ένα εργαλείο ρυθμιστικό, το οποίο κατανέμει με μια σχετική δικαιοσύνη τα βάρη μεταξύ των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και των χωρών του Βορρά. Και δημιουργεί ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες εξομάλυνσης. Το σύμφωνο αυτό, το οποίο -με τα όποια τρωτά έχει- αποτελεί σήμερα τη βάση, έχει γίνει δεκτό από όλα τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Άρα, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει το ρυθμιστικό περιβάλλον και το οποίο θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία πάρα πολύ αυστηρή πολιτική επιτήρησης των συνόρων. «Η απόφαση που λάβαμε το 2019 -και ήταν μια απόφαση η οποία ήταν βαθιά πολιτική- ήταν ότι θα αυστηροποιήσουμε την επιτήρηση στα θαλάσσια σύνορά μας. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα, για μια επιλογή, η οποία έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει την τελευταία δεκαετία περισσότερο από μισό εκατομμύριο κόσμο στις ελληνικές θάλασσες. Η επιλογή, όμως, ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη ροή. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν στην επικράτειά τους έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών, άρα ο κίνδυνος μεταναστευτικών ροών είναι πολύ σοβαρός, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η απάντηση της Ελλάδας είναι ότι έχουμε αυστηρή επιτήρηση συνόρων. Στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής, θα σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Όπου υπάρχει πραγματικός ανθρωπιστικός λόγος, παρέχουμε το καθεστώς πρόσφυγα με ορθολογικές, με σοβαρές, με νόμιμες διαδικασίες. Όπου υπάρχει ένα ζήτημα παράτυπης μετανάστευσης, πράττουμε επιστροφές. Άρα, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι απολύτως θωρακισμένη», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τόνισε, δε, πως η Γερμανία μπορεί να έχει ως μέλος της ΕΕ ειδικό βάρος, όμως το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει τα εθνικά συμφέροντα και γι' αυτόν τον λόγο έχει έναν χαρακτήρα υπερεθνικό.

«Τόσο σε επίπεδο θεσμών της ΕΕ όσο και σε επίπεδο συμμαχιών κρατών, νομίζω ότι θα υπάρχει μια εξαιρετικά σθεναρή αντίσταση. Μπορούμε να ξαναδούμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιμέρους στοιχεία του μεταναστευτικού. Η βασική όμως παραδοχή, η οποία βρίσκεται μέσα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας δίκαιος επιμερισμός βαρών μεταξύ των χωρών υποδοχής και των χωρών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δεν πρόκειται να αλλάξει. Και αυτό θα το φροντίσουμε εμείς μέσω και συμμαχιών, τις οποίες έχουμε και τις οποίες προωθούμε», επεσήμανε.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, διαχρονικά η πολιτική της Ελλάδα στη μετανάστευση είναι να χτίζει πολύ στέρεες συμμαχίες με χώρες οι οποίες έχουν κοινά προβλήματα με εμάς. Ερωτηθείς για τον φράχτη στον Έβρο ξεκαθάρισε πως θα γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kontogeorgis thanassis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Πάντα σε επαγρύπνηση για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε πως υπάρχει πλέον μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό και πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι καλύτερη πλέον στον έλεγχο των ροών σε Αιγαίο και Έβρο.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Να συνεργαστούμε με Τουρκία στην επιτήρηση των συνόρων

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την αναβίωση της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας του 2016 σημειώνοντας πως τόσο η γείτονα χώρα όσο και η Ελλάδα έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τη ρητορική Ερντογάν

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών οι σύμμαχοι προβληματίζονται για τον ρόλο της Τουρκίας και αν βρίσκεται πλήρως στο δυτικό μέτωπο ή θέλει να παίξει σε διπλό ταμπλό με τη Ρωσία.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική προς Ελλάδα από γερμανική εφημερίδα για το Προσφυγικό

Η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ αναφέρει πως «οι Έλληνες βλέπουν τους μετανάστες ως επικίνδυνους εισβολείς που βοηθούν την εχθρική Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Aνάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ την Τρίτη - Η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο συνάντησης με τον Ν. Δένδια

Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.