Τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζήτησαν για 95 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα από τη συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες, σε μια ανοικτή συζήτηση».
Οι δύο άνδρες, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο The Grove έξω από το Λονδίνο, με την αμηχανία και το παγωμένο κλίμα να είναι ολοφάνερο στην τυπική χειραψία λίγο πριν αποσυρθούν στην αίθουσα για τα συνομιλήσουν ιδιαιτέρως.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, πληροφορίες τουρκικών μέσων, όμως, τον θέλουν να παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας ότι θα το εφαρμόσει.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε παράνομο και τόνισε ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη περιοχή.
Επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε και το ζήτημα του τουρκικού λιμενικού, το οποίο κατηγόρησε ότι δεν λειτουργεί με σωστό τρόπο και δεν βοηθά στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, στη βάση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό δεν τέθηκε καθόλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αν η Τουρκία το επιθυμεί θα μπορούσε να γίνει επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Μητσοτάκης: «Ανοικτή συζήτηση»
Συγκρατημένα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανοικτή» τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με καλή διάθεση.
Ακόμα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη:
«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στην συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Η συνάντηση καθυστέρησε 20 λεπτά εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.30. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Από την ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (υπενθυμίζεται ότι η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.