ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτο: ΑΠΘ

ΑΠΘ: Πρωτοποριακός διαγωνισμός για πατέντες με 48ωρο hackathon τον Οκτώβριο

Το ΑΠΘ διοργανώνει στις 10–12 Οκτωβρίου έναν διαγωνισμό καινοτομίας, όπου φοιτητές και ερευνητές θα αξιοποιήσουν πατέντες σε 48ωρο hackathon με καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων.

Έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό επιχειρηματικής αξιοποίησης πατεντών διοργανώνουν το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας WALK. Η εκδήλωση φιλοδοξεί να φέρει κοντά τη διεπιστημονική γνώση και τη καινοτομία του πανεπιστημίου με την αγορά και το επιχειρείν.

Ο διαγωνισμός, του οποίου οι αιτήσεις συμμετοχής παραμένουν ανοικτές ως την 1η Οκτωβρίου, θα λάβει τη μορφή εντατικού 48ώρου hackathon. Σε αυτό, ομάδες φοιτητών, ερευνητών και επαγγελματιών θα εργαστούν σε ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του ΑΠΘ, σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους εφευρέτες, για την ανάπτυξη σχεδίων επιχειρηματικής αξιοποίησης

Κάθε ομάδα θα λάβει καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες σε επιχειρηματικό και τεχνολογικό επίπεδο, ενώ στο τέλος του διαγωνισμού οι ιδέες θα παρουσιαστούν ενώπιον επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη αγοράς, επενδυτές, καθώς και τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια «νέα, στρατηγική πρωτοβουλία», που έχει στόχο να αναδείξει τον ερευνητικό πλούτο του ΑΠΘ και να εκπαιδεύσει την ακαδημαϊκή κοινότητα στη διαχείριση και αξιοποίηση διανοητικής ιδιοκτησίας

Παράλληλα, αποσκοπεί στην ενίσχυση των γεφυρών ανάμεσα στην πανεπιστημιακή γνώση και την επιχειρηματική δραστηριότητα, προωθώντας τη διασύνδεση με την αγορά και την κοινωνία.

Οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πολύπλευρα οφέλη: από την ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης ως προς την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής γνώσης, έως τη δυνατότητα συνεργασίας με το ερευνητικό προσωπικό που έχει αναπτύξει τις εφευρέσεις. 

Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξία συνίσταται επίσης στην κατανόηση των διαδικασιών μέσω των οποίων μετατρέπεται η γνώση σε οικονομική αξία, όπως η ίδρυση startups ή spin-offs, οι στρατηγικές συνεργασίες με τρίτους και η αδειοδότηση/παραχώρηση χρήσης.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα πρακτικά εργαστήρια για τη δημιουργία και ανάδειξη πρότασης αξίας, τι αυτή ενέχει, πώς διαμορφώνεται και πώς μπορεί να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά στα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί η εξατομικευμένη καθοδήγηση, με προσφορά τεχνικής και επιχειρηματικής υποστήριξης αλλά και συμβουλευτικής από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του WALK, προς σχεδιασμό της εμπορικής αξιοποίησης των πατεντών και διευκόλυνση της διασύνδεσης με το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας.

Οι συμμετοχές με την καλύτερη απόδοση θα λάβουν ειδική αναγνώριση και συμβολικά έπαθλα, ενθαρρύνοντας την καινοτόμα σκέψη και τη συνεργασία. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Στρατηγική Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και στην πρόσκληση SUB2: «Πανεπιστήμια Αριστείας», ενώ υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Aristotle Innovation Forum φέρνει κορυφαίους ομιλητές στη Θεσσαλονίκη

Το ΑΠΘ διοργανώνει το 1ο Aristotle Innovation Forum 17-23 Μαΐου 2026, με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς για καινοτομία και σύνδεση πανεπιστημίου-κοινωνίας. Συμμετέχουν πάνω από 480 ομιλητές και φορείς του οικοσυστήματος της καινοτομίας.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε συνθήκες εκφοβισμού στις φοιτητικές εστίες

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι το πανεπιστήμιο ζει από τη διαφωνία, αλλά καταρρέει με εκφοβισμό, καλώντας όλους να καταδικάσουν φαινόμενα στοχοποίησης όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στις φοιτητικές εστίες.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών για τις εστίες στη Σύγκλητο ΑΠΘ

Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ παρενέβησαν στη Σύγκλητο ενάντια στον νέο Κανονισμό, ζητώντας αλλαγές. Εκπρόσωποί τους συναντώνται με τις πρυτανικές αρχές αύριο, ενώ δηλώνουν πως τα αιτήματά τους αγνοήθηκαν.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση φοιτητών κατά αντιπρύτανη ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κατήγγειλαν επίθεση και προπηλακισμό του Αντιπρύτανη Ιάκωβου Μιχαηλίδη από ομάδα φοιτητών, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τονίζουν πως τέτοιες ενέργειες δε γίνονται ανεκτές στο πανεπιστήμιο.
Συνέντευξη για εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

CYF Congress 2026: Η νέα γενιά στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας

Το διήμερο συνέδριο Create Your Future Congress 2026 στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ηγεσίας και επαγγελματικής εξέλιξης, παρουσιάζοντας το CYF Career Pass για ουσιαστική διασύνδεση με την αγορά εργασίας.