ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
Φωτο: Dimitris Kapantais/SOOC

Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν για ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Σε οικονομία και μεταναστευτικό η σύγκλιση Αθήνας - Άγκυρας. Η αναφορά στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου που τη χαρακτήρισε ως «αντιστασιακή οργάνωση».

Στη θετική ατζέντα, ιδιαίτερα στην οικονομία, με σύσταση Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό, εστίασαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στη σημερινή τους συνάντηση, ενώ συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε άλλα θέματα, όπως το κυπριακό, το καθεστώς της Μονής της Χώρας, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ο πόλεμος στη Γάζα.

Την ικανοποίηση του που φιλοξενεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα εξέφρασε αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας και εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που πέρυσι ήταν 5,8 δισ. ευρώ. Το κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το μνημόνιο που υπεγράφη σε ότι αφορά την πολιτική προστασία και το αντίστοιχο για την Υγεία και ανέφερε πως «είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή μας».

«Προσβλέπουμε η θετική ατμόσφαιρα να συμβάλει στην βελτίωση της θέσης της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα» είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της Κύπρου.

Για το Ισραήλ υπογράμμισε πως: «Η Δύση πρέπει να μιλήσει με ποιο δυνατή φωνή για τη σφαγή που διεξάγεται. Κλειδί για τη λύση είναι η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση που πήρε στην πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ.

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.

«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.

Μεταναστευτικό

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Κυπριακό

Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα.

«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση την Χαμάς. Αντιθέτως, ιδρύθηκε το 1947 για να προστατεύσει τα εδάφη της, είναι αντιστασιακή οργάνωση. Δίνει αγώνα για να προστατεύσει το λαό της. Αν την ονομάσετε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπήσει. Υπάρχουν πάνω από 1.000 μέλη της που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας μας. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή σας την προσέγγιση, θα ήταν αδικία. Σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς, τους επιτίθενται με κάθε όπλο, κάθε πυρομαχικό» είπε ο Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό σε μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός Μίτσκοσκι

Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα» πρόσθεσε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των συζητήσεων Μητσοτάκης και Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας ότι μπορεί να διευρυνθεί περισσότερο το πεδίο συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρξουν συμφωνίες που θα υπογραφούν.