Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται το τετ α τετ Μπάιντεν - Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό για τον φόβο η νέα εστία έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να επηρεάσει αρνητικά και την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.
Μεσούσης και τις προεκλογικής περιόδου για την ευρωκάλπη, η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις με τους γείτονές μας, που θα μπορούσαν δυνητικά να δυναμιτίσουν το κλίμα περαιτέρω, αλλοιώνοντας την ατζέντα των συζητήσεων.
Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα μια σειρά γεγονότων «θόλωσαν» το σημαντικό ραντεβού των δύο ηγετών, με την Άγκυρα να αντιδρά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, να επαναφέρει στο προσκήνιο τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», εισάγοντας μάλιστα στα σχολικά βιβλία ως διδακτέα ύλη το συγκεκριμένο δόγμα, αλλά και μόλις πρόσφατα, με την απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους.
Κίνηση η οποία δεν έμεινε αναπάντητη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσε που εξέδωσε αναφέρει πως η απόφαση των τουρκικών Αρχών «συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα»
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».
Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που να μην μπορούν να λυθούν»
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, εμφανίζεται πρόθυμος να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα κράτη μέλη της, εφόσον τηρούνται - όπως σημειώνει - οι Αρχές του Δικαίου και τα συμφωνηθέντα.
Εμφανίζεται δε, υπέρμαχος του διαλόγου, ως παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, αρκεί - όπως τονίζει - «να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία. Τα υπόλοιπα σίγουρα θα έρθουν με λίγη προσπάθεια και λίγες θυσίες».
Ήδη σε διπλωματικό επίπεδο οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της συνάντησης, με τις πληροφορίες να προσδιορίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα αυθημερόν, σε μια επίσκεψη αστραπή, χωρίς να περιλαμβάνεται επίσκεψή του στην Καππαδοκία, όπως αρχικώς είχε γίνει γνωστό.
Οι συμφωνίες που θα τεθούν στο τραπέζι
Στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση του σημείου που βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να διερευνήσουν την πορεία υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, με τελευταία τη «Διακήρυξη των Αθηνών».
Μέσω των λεγόμενων θεμάτων «χαμηλής πολιτικής», οι δύο κυβερνήσεις ευελπιστούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, διατηρώντας μεν τις «κόκκινες» γραμμές τους, αλλά κρατώντας ζωντανή τη γραμμή της συνεννόησης, όταν προκύπτουν εντάσεις με αβέβαιες παρενέργειες.
Για άλλη μία φορά το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των δύο αντιπροσωπειών, ενώ σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία για κοινό βηματισμό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο, με ανταλλαγή δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας και Τουρκίας.