ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Απορρίπτει η Ελλάδα τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις δυτικά της Ρόδου

Κάλεσμα της Ελλάδας στη Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή,

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στα όσα ισχυρίζεται με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη για τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνουν μέχρι την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Ρόδου,.

Η χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Η κυβέρνηση αργεί να καταλάβει πως ηρεμία με Τουρκία δεν αρκεί

Ο Δημήτρης Μάντζος κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη συνειδητοποίηση κινδύνων, επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας και παράλειψη αξιοποίησης της κατοχύρωσης της ΑΟΖ το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.
Μητσοτάκης, Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «σύνδρομο της Κάσου» παραλίγο να τορπιλίσει το καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας

Το BusinessDaily αποκαλύπτει το παρασκήνιο του καλωδίου δεδομένων Ελλάδας - Ιταλίας. Πώς ο GreenMed πήγε να τιναχτεί στον αέρα. Η ασάφεια της Ρώμης, η στιβαρή στάση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα ενός σημαντικού γεωπολιτικά έργου.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα προς Άγκυρα: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το Αιγαίο και την κυριαρχία

Το ΥΠΕΞ απαντά αυστηρά στην Τουρκία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για το Χωροταξικό των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και διασφαλισμένη από διεθνείς συνθήκες.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παράνομα θαλάσσια πάρκα, οι στόχοι της Αγκυρας και η αντίδραση της Αθήνας

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με την χωροθέτηση παράνομων θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντηση της Αθήνας, η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από τα ελληνοτουρκικά.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Αναγκαία νέα εξωτερική πολιτική με στρατηγικό βάθος

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στο ΕΡΤ News Radio ότι χρειάζεται στρατηγική βάθους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειπή διπλωματία, στη σκιά της νέας αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και Πακιστάν, που ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση.