ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης: Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για μείωση φόρων και το 2022

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022, και οι οποίες -όπως αναφέρει- μειώνουν τους φόρους, ενισχύουν το εισόδημα, δημιουργούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας, στηρίζουν τη δημόσια παιδεία και υγεία, τους πιο αδύναμους και τους νέους.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. «Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022!» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν τα εξής:

Στήριξη εισοδήματος. Από 01.01.2022:

  • Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του 2022.
  • Η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση.
  • Συνεχίζεται και για το 1ο εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.
  • Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.

Στήριξη εργασίας και επενδύσεων. Από 01.01.2022:

  • Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Συνεχίζεται και για το 2022:

-Η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
-Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.


Μετασχηματισμός οικονομίας. Από 01.01.2022:

  • Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Στήριξη νέων. Από 01.01.2022:

  • Όσοι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ως εργαζόμενοι αποκτούν έναν "ατομικό κουμπαρά" και πλέον θα έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος.
  • Εφαρμόζεται το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο: Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.
  • Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.
  • Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Αλλαγές σε οικονομία, Δημόσιο, Δικαιοσύνη και 20.870 προσλήψεις

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν παρεμβάσεις για φορολογία, 120 δόσεις, απαγόρευση social media σε ανηλίκους, νέες προσλήψεις για το 2027 και νομοσχέδιο στήριξης εισοδήματος με φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης ξήλωσε το οικονομικό success story

Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τα ίδια μέτρα, αποκαλώντας τον φορολάγνο που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών, ενώ ασκεί κριτική στις 120 δόσεις χωρίς «κούρεμα» και τη διαχείριση των πλειστηριασμών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν αντέχει ο προϋπολογισμός 13η σύνταξη και μισθό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει 13ο μισθό και 13η σύνταξη, ούτε μείωση ΦΠΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει ρεαλιστικές προτάσεις και προωθεί επίδομα 500 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μελετημένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 15% για αγοραστές εκτός ΕΕ, ταχύτερες αποσβέσεις, μεταφορά 1,5 δισ. στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως το 2027.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις του ΕΒΕΘ προς τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, τόνισε στον πρωθυπουργό τα βασικά προβλήματα των επιχειρήσεων: υψηλή φορολογία, ενεργειακό κόστος και τιμές πρώτων υλών, προτείνοντας μέτρα ενίσχυσης και φοροελαφρύνσεις για τις ΜμΕ.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όσα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα υλοποιηθούν

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τα μέτρα της ΔΕΘ θα στηρίζονται σε εξασφαλισμένους πόρους από οικονομική ανάπτυξη και όχι φορολόγηση. Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του και ξεκαθάρισε: οι εκλογές προγραμματίζονται για άνοιξη 2027.