ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά πράγματα

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να δει την Αθήνα να συμμετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Την ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πράγματα, μετά από δέκα χρόνια απουσίας λόγω των εσωτερικών της κρίσεων τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Brussels Playbook της ιστοσελίδας Politico ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι θέλει να δει την Αθήνα να συμμετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. «Επί δέκα χρόνια απουσιάζαμε από τα ευρωπαϊκά ζητήματα, απασχολημένοι μόνο με τις κρίσεις που αντιμετωπίζαμε», σημείωσε και προσέθεσε πως τώρα, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που παρατηρεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι η αναζωπύρωση ενός συνόλου εθνικών συμφερόντων, που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να αντισταθούμε» σε αυτή την τάση.

Τέλος, αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της διεύρυνσης,όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε διπλό μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Έτσι, αφενός διαμήνυσε προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ότι «είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός (ενν. της ΕΕ) και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης», αφετέρου απηύθυνε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «ελάτε με μια αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ελπίζω ότι με τη νέα Επιτροπή η διαδικασία διεύρυνσης θα ανανεωθεί», δήλωσε και προσέθεσε καταληκτικά ότι «η διαδικασία εξαρτάται από την Επιτροπή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας και η κριτική για την προετοιμασία

Ο Αλ. Βιδούρης αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας. Πώς κατέληξε το υπ. Εξωτερικών στην επιλογή του έμπειρου διπλωμάτη. Το BD αποκαλύπτει στοιχεία της επιστολής του απερχόμενου επικεφαλής.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Φίτο ως Ειδικό Εκπρόσωπο ΕΕ για το Κυπριακό

Το ΥΠΕΞ εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Χ, την ικανοποίησή του για τον διορισμό του Ραφαέλε Φίτο ως Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, χαιρετίζοντας επίσημα την επιλογή του.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Στένεργκαρντ: Ευρωπαϊκή άμυνα και ασύμμετρες απειλές

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τη Σουηδή ΥΠΕΞ Μ. Στένεργκαρντ και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ανθεκτικότητα σε ασύμμετρες απειλές, καθώς και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, επισκέφθηκε το Στρασβούργο για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συναντήθηκε με την Πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, συζητώντας για τη συνεργασία ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας το 2027.