ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
Πηγή: Γραφείο Πρωθυπουργού

Ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμυντική συνεργασία

Ως ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι στόχος είναι η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.

Για σημαντικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, οι οποίες ξεπερνούν σημαντικά τις «υποχρεώσεις» που απορρέουν από το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην οποία ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας αποκτά τρεις φρεγάτες Belh@rra. 

Είχε προηγηθεί η υπογραφή της νέας ελληνογαλλικής συνεργασίας από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και η οποία στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: 

  • Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.
  • Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να υπάρξει και δυνατότητα αγοράς μίας ακόμη φρεγάτας από την Ελλάδα καταβάλλοντας το ίδιο τίμημα, το οποίο θα παραμείνει «παγωμένο» για διάστημα δύο ετών. 

 

Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

Μακρόν: Θα στηρίξουμε την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων». Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις από την κλιματική κρίση στην Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν διαχρονικά κοινές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ανεξαρτησία».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην 'Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει τα εξής:

  1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
  5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
  8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
https://www.youtube.com/watch?v=b9pVlEr1LLA&ab_channel=%CE%9F%CE%A0%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ