ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία

Μητσοτάκης: Το 2026 αρχίζει η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει το 2026, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων και λύσης στο θεσμικό κενό που δημιουργεί η άρνηση της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις της κ. Θρασκιά, τόνισε πως η δημόσια συζήτηση συχνά εστιάζει στο φαινόμενο της μετακίνησης πολιτικών προσώπων μεταξύ κομμάτων. 

Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό αφορά κυρίως την αντιπολίτευση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, παρά τη φυσιολογική φθορά, τα ποσοστά της κυβέρνησης παραμένουν υπερδιπλάσια από εκείνα του δεύτερου κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πολιτική δύναμη που διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα. Απέφυγε να σχολιάσει φερόμενες τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των εκλογών του 2027 θα αποφασιστεί από τους πολίτες, όταν έρθει η ώρα, και με βάση τα διλήμματα της εποχής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση, γεγονός που επιτρέπει την προώθηση ενεργειακών συμφωνιών και την υλοποίηση οικονομικής πολιτικής που αναβαθμίζει διαρκώς την ελληνική οικονομία. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της, έχοντας λάβει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων το 2023. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Σχετικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην ΕΡΤ καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που βάζει τάξη σε εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2026, με στόχο την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. 

Επεσήμανε πως υπάρχει θεσμικό κενό λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί για την ανανέωση των προεδριών στις ανεξάρτητες αρχές, ενώ έγινε δεκτή η πρόταση Ανδρουλάκη για ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος. 

Τώρα, όπως είπε, είναι κρίσιμο να αποδειχθεί αν υπάρχει βούληση για συνεννόηση ή αν θα υπονομευθεί μια συνταγματικά απαραίτητη συμφωνία.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επικρατεί ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι αναμένεται μελλοντική συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

 Επισήμανε ότι η απουσία παραβιάσεων στο Αιγαίο, η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά και η συνεργασία στο μεταναστευτικό συμβάλλουν θετικά στα έσοδα και στη σταθερότητα.

Ωστόσο, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως ακανθώδες ζήτημα και εξέφρασε ανησυχία για την εμμονή της Τουρκίας στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, θέση που απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η απουσία εντάσεων και σεναρίων πολέμου στα πρωτοσέλιδα είναι θετική εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μιλήσατε λίγο για το Σύνταγμα για να κρύψετε επιχειρήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει τη συζήτηση για το Σύνταγμα και τον κατηγόρησε για φτωχά επιχειρήματα, ενώ τόνισε πως η ΝΔ διεκδικεί καθαρή εντολή για τις συνταγματικές αλλαγές.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 90η: Μητσοτάκης – Προοδεύουμε σε πολλά πεδία ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός, στη 90ή ΔΕΘ, δήλωσε πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σύλληψη των ενόχων στη δολοφονία Νέστορα. Τόνισε την ανάγκη καταδίκης της πολιτικής βίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη ΔΕΘ ότι η αυτοδυναμία είναι απαραίτητη για σταθερή διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν ευθύνεται για την απουσία συνεργασιών και πως ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι εφικτός.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική απασχόληση και ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Από το 2027, 282.000 παιδιά 5-14 ετών θα έχουν δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Μητσοτάκης και Τσίπρας χαμηλώνουν πολύ τον πήχη για τη χώρα

Ο Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε πως Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν προσφέρουν λύσεις, ενώ κατηγόρησε την ΕΛΑΣ ότι αντιγράφει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βασικά θέματα όπως ενέργεια και στεγαστικό, με αδύναμο κοινωνικό πρόσημο.
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο μικρός Παναγιώτης ευχαριστεί τον Μητσοτάκη για το ειδικό σχολείο

Ο μαθητής Παναγιώτης Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανακαίνιση του Ειδικού Σχολείου Ηλιούπολης, μετά από επιστολή που του είχε στείλει και καταγράφτηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.