Τροποποίηση προς το αυστηρότερο για την Τουρκία έγινε τις τελευταίες ώρες στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την ενσωμάτωση παρατηρήσεων που έγιναν από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αργότερα σήμερα θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το νέο κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Εκτός αυτού, ένας από τους όρους που περιλαμβάνει το νέο κείμενο, είναι ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη και συνδέεται με τη συμπεριφορά που θα δείξει.
Επίσης, η διατύπωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, ενώ στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.
Το σχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή, καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου ευρωπαίου διπλωμάτη.
Ίσως απογοητεύσει τον πρόεδρο Ερντογάν, που ανέμενε «χειροπιαστά αποτελέσματα» σε ανταπόδοση για την εκπεφρασμένη βούλησή του να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ.
«Η Τουρκία θα τεθεί υπό στενότερη παρακολούθηση «τους επόμενους μήνες, προκειμένου να προσδιοριστεί τον Ιούνιο εάν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις» ώστε οι Βρυξέλλες να μπουν σε διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων, τόνισε διπλωμάτης.
Όμως, «αν διαπιστωθεί οπισθοδρόμηση, η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Τα εργαλεία είναι έτοιμα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν
Οι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις» από πλευράς Άγκυρας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει η χώρα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελήφθη ως προσβολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να εμπιστευθούν τον Τούρκο πρόεδρο, διότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, και βλέπουν οπορτουνισμό στη διακηρυγμένη βούλησή του να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων, εξηγούν διπλωματικές πηγές.
«Παρατηρούμε απουσία αρνητικών σινιάλων από την αρχή της χρονιάς, αλλά κανένας μας δεν είναι αφελής, αυτή τη συμπεριφορά την εξηγούν πολλοί παράγοντες: η αλλαγή προέδρου των ΗΠΑ, η τρωτότητα της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες που θα είχαν πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις», υπογράμμισε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης βλέπει έναν κείμενο συμπερασμάτων σε απόχρωση του γκρι. «Δεν μπορεί να πει κανείς πως η Τουρκία διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην περιλάλητη θετική ατζέντα για την οποία μιλάγαμε. Βρισκόμαστε σε θέση αναμονής», αναφέρει η ίδια πηγή.
«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής
Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών θα συμμετάσχει απόψε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.