ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Δένδιας: Να αποφεύγονται οι εκβιασμοί στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως το "Φόρουμ Φιλίας" δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Kκοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein) παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. «Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς». Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ' αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το "Φόρουμ Φιλίας" με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το "Φόρουμ Φιλίας" δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και ποσέθεσε: "«Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ' αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ΄ευφημισμό "ειρηνευτικές επιχειρήσεις"».Άλλωστε, όπως τόνισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει». Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.

Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας, δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο κ. Δένδιας να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα στη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα.

Μάλιστα, στόχος είναι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και μια εμπορική αποστολή. Επεσήμανε άλλωστε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Πέρα από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευαστικός τομέας και τα γεωργικά προϊόντα, ο τουρισμός .«Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των οικονομικών μας δεσμών είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος», προσέθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, Ελλάδα και Ιράκ έχουν πάρα πολλά κοινά. «Είναι και οι δύο κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη», σημείωσε. Οι δύο χώρες «είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που συμπεριλαμβάνει και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κυβέρνηση, καθώς και στο λαό του Ιράκ.

Τέλος, ευχαρίστησε το Ιράκ για τη συμβολή του στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα, στο πνεύμα της αμοιβαιότητας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην ΕΕ».

Ιρακινός ΥΠΕΞ: Επιλέγουμε το διάλογο ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων

Ιστορικές χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ και τόνισε πως η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως τη στήριξη της χώρας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η καταπολέμηση του Νταές (Daesh) συνεχίζεται με τη στήριξη πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που ήταν πάντα παρούσα και στα πλαίσια της διεθνούς συμμαχίας», σημείωσε. Όπως ανέφερε ο κ. Χουσεΐν, το Ιράκ θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και οι σχέσεις αυτές να «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στη μη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και την επιλογή του διαλόγου ως το μοναδικό μέσο για την επίλυση των ζητημάτων». «Η σταθερότητα στο Ιράκ σημαίνει σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. «Όταν υπήρχε τρομοκρατική επίθεση στο Ιράκ, αποσταθεροποιήθηκε όλη η περιοχή και απειλήθηκε η διεθνής ειρήνη. Η σταθερότητα του Ιράκ συμφέρει όλη την περιοχή».

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εμπορικών σχέσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ ανέφερε μάλιστα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην πόλη Βασόρα, όπου υπάρχει λιμάνι. «Χρειαζόμαστε ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ. Οι ελληνικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εμπειρίες».

Τέλος, στις διευρυμένες συζητήσεις, τέθηκε και το ζήτημα του μεταναστευτικού ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.Ο κ. Χουσεΐν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποδοχή χιλιάδων Ιρακινών μεταναστών στην Ελλάδα και ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο το θέμα της ιρακινής παροικίας στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να στηριχθεί, αλλά και το θέμα των εθελοντικών επιστροφών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα - Νίκου Δένδια στην Θεσσαλονίκη

«Ήδη μέσω της καλής συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με ευρωπαϊκούς πόρους ενισχύσαμε το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην περιοχή του Ιονίου, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας: Επιθυμούμε μια δημοκρατική Τουρκία φιλική προς τη Δύση

Η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όπως επεσήμανε «δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παραβιάσεις, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει επιθετική ρητορική, επεισόδια στη θάλασσα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι τα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αυστρία από την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας - Η ατζέντα του

Mε τον Αυστριακό ομόλογο του, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση ,μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
dendia delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συζητήσεις με την Τουρκία πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στους Δελφούς, είπε ότι οι ΗΠΑ θα κρίνουν με ποιους όρους πρέπει να δώσουν πολεμικό υλικό και σε ποια χώρα.