Σκληρή είναι η μάχη η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία, με το θέμα να συζητείται πρώτο σήμερα στο δείπνο των ηγετών μετά από απόφαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων δεν ικανοποίησε στο ελάχιστο Ελλάδα και Κύπρο, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, καθώς περιλαμβάνει μόνο κυρώσεις σε πρόσωπα και ενδεχομένως σε εταιρείες.
Η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα αναφορικά με τις κυρώσεις. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους ορισμένων χωρών να καθυστερήσουν περαιτέρω χρονικά την επιβολή κυρώσεων και να προσπαθήσουν αυτή να μετατεθεί τον Μάρτιο, κάτι στο οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν πλήρως αντίθετες. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει ειδική σύνοδος τον Φεβρουάριο για την Τουρκία.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξ αρχής ξεκάθαρος ως προς το ποια είναι η θέση της Ελλάδας, ενώ κατά την άφιξή του στη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη, από τη στιγμή που η Άγκυρα δεν τήρησε σχεδόν κανένα από τους όρους που της είχαν τεθεί προκειμένου να μην προχωρήσει η επιβολή κυρώσεων στις αρχές του φθινοπώρου.
Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.