Έληξε λίγο πριν τις 2.00, ώρα Ελλάδος, η δραματική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και αυτή την ώρα γίνονται οι ανακοινώσεις των συμπερασμάτων από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Politico μετέδωσε νωρίτερα ότι οι ηγέτες συζήτησαν στη βάση ενός νέου προσχεδίου συμπερασμάτων, βελτιωμένου πρωτίστως για την Κύπρο, ώστε να σταματήσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία. Πληροφορίες για την τελική μορφή που πήρε το ανακοινωθέν δεν έχουν διαρρεύσει ως τώρα.
Σύμφωνα με το Politico, μετά την απόρριψη από Ελλάδα και Κύπρο του αρχικού, «χλιαρού» προσχεδίου συμπερασμάτων, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων ένα νέο προσχέδιο, που είναι αρκετά πιο «σκληρό» για την Άγκυρα, ειδικά όσον αφορά την Κύπρο. Χωρίς να διαλαμβάνονται οι επίμαχες λέξεις «κυρώσεις» ή «περιοριστικά μέτρα», υπάρχει ωστόσο μια αναφορά στα δύο άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, στη βάση των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις από την Ε.Ε.
Ειδικότερα, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. καλούν την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με την Κύπρο με σκοπό τη διευθέτηση όλων των διαφορών που αφορούν θέματα θαλασσίων ζωνών και σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».
Ακολούθως στο κείμενο τονίζεται ότι αν υπάρξουν νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που διαθέτει, περιλαμβανομένων όσων προβλέπονται από τα άρθρα 29 και 215 των Συνθηκών, προκειμένου να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών.
Επίσης, από το κείμενο έχει απαλειφθεί προηγούμενα αναφορά στο διαμοιρασμό των εσόδων από υδρογονάνθρακες ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου, κάτι που αποτελεί σημαντικό αίτημα της Τουρκίας, όπως σημειώνει το Politico.
Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει νέες αποφάσεις, ανάλογα με την πορεία των γεγονότων, το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.