Αρνητική ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ σε πλήρη απόρριψή του προχώρησε η Κύπρος.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές οι αναφορές για την Τουρκία είναι κατά κύριο λόγο «συμβουλευτικές» και παρά το γεγονός ότι επισημαίνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να εξασφαλίσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου γίνεται σεβαστές, έχει και αναφορές σαφώς «φιλικές» προς την Άγκυρα.
Στο εν λόγω προσχέδιο, όπως αναφέρει το Politico, υποστηρίζεται ότι «εάν υπάρξουν δημιουργικές προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτές είναι διατηρήσιμες» τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να εκκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκία με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και το εμπόριο καθώς και υψηλού επιπέδου διάλογο.
Για την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς.
Σημειώνεται ότι, το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκε πρώτο στην ατζέντα αν και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο. Μάλιστα -κάτι αρκετά ασυνήθιστο- μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο Barent Leyts, εκπρόσωπος Τύπου της προέδρου της Κομισιόν, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι η συζήτηση για το θέμα της Αν. Μεσογείου θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.