ΓΔ: 1399.02 0.60% Τζίρος: 27.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:09 DATA
Φωτο Shutterstock

Αρχίζει η «μάχη» στις Βρυξέλλες, τι (δεν) περιμένει η Αθήνα

Σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας, αλλά όχι και αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων, περιμένει η ελληνική πλευρά από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Ξεκινά αργότερα το μεσημέρι (16.00 ώρα Ελλάδος) το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας.

Θα συζητηθούν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit.

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για κυρώσεις προς την Τουρκία είναι μειωμένες, καθώς δεν αναμένεται να γίνει δεκτός ο αυτόματος μηχανισμός που πρότεινε η Ελλάδα, ενώ η Κύπρος επιμένει στο δικό της «βέτο».

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σαρλ Μισέλ, συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο δρόμος είναι στενός για τους 27: Δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Αγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.

Εξάλλου, η θέση των Ευρωπαίων θα είναι καθοριστική για την απεμπλοκή των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, καθώς ένα πακέτο είναι έτοιμο εδώ και εβδομάδες, αλλά το μπλοκάρει η Κύπρος, η οποία ζητεί αυξημένη αυστηρότητα απέναντι στην Αγκυρα.

Κατάλογος από σαράντα περίπου αξιωματούχους της Λευκορωσίας, που κατηγορούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης ή τη νοθεία του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών έχει καταρτισθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να εγκριθεί ομοφώνως από τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Υπό συζήτησιν είναι πιθανόν να τεθεί το αν στα πρόσωπα αυτά θα περιληφθεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως συνέβη με τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο η ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν υπάρχει κάτι που να έχει ήδη συμφωνηθεί για την Τουρκία, ενώ διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμούν ότι μια λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια υπόσχεση προς την Κύπρο για αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Michel, Tourkia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ.