ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός

Επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με το Reuters

Δύο πλοία της Dynacom δέχθηκαν πυρά στα ανοιχτά του Ομάν. Σύμφωνα με το Reuters, το δεξαμενόπλοιο «Kavomaleas» επλήγη από δύο βλήματα, προκλήθηκε φωτιά και εκκενώθηκε, εν μέσω έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη θαλάσσια περιοχή.

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom Tankers ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι δύο από τα πλοία που διαχειρίζεται δέχθηκαν πυρά άγνωστης προέλευσης ενώ έπλεαν στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν επαναφέρει τους κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία στο Στενό του Ορμούζ. Οι ιρανικές δυνάμεις φέρονται να στοχεύουν πλοία, ενώ οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών.

Το Reuters, επικαλούμενο τη Dynacom, αναφέρει ότι το δεξαμενόπλοιο «Kavomaleas», τύπου Panamax και με σημαία Μάλτας, χτυπήθηκε από δύο βλήματα, προκαλώντας πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο. Ο πλοίαρχος αποφάσισε την εκκένωση του σκάφους μετά την ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, όλα τα μέλη του πληρώματος εντοπίστηκαν με ασφάλεια από τις αρχές του Ομάν και μεταφέρθηκαν στην ξηρά. Η Dynacom βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές για τη διαχείριση του περιστατικού.

Ο βρετανικός όμιλος διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Vanguard ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 8 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Κουμζάρ του Ομάν. Το «Kavomaleas» επρόκειτο να φορτώσει πετρελαϊκά προϊόντα στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα. Η Υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την πυρκαγιά, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επίθεση και στο δεξαμενόπλοιο «Αχελώος»

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Dynacom Tankers γνωστοποίησε ότι και το πλοίο «Acheloos», με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε πλήγμα από βλήμα. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, ενώ το πλοίο κατευθύνθηκε προς αγκυροβόλιο για εκτίμηση ζημιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ρύπανση.

Το «Αχελώος» είναι πολύ μεγάλο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου, χωρητικότητας 2 εκατομμυρίων βαρελιών. Η ελληνική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Marisks ανέφερε ότι τα δύο πλοία χτυπήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ διέρχονταν μέσω του νότιου διαδρόμου του Ορμούζ, ο οποίος εποπτεύεται από τις ΗΠΑ.

Ανακοίνωση από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Την ίδια ημέρα, «Οι Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δύο πετρελαιοφόρα «εξερράγησαν» και ακινητοποιήθηκαν, αφού προσπάθησαν να ακολουθήσουν αυτό που χαρακτήρισαν ως μη ασφαλή νότια διαδρομή μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Χθες Κυριακή, οι ίδιες δυνάμεις είχαν αναφέρει ότι δύο πλοία ενεπλάκησαν σε «ατύχημα» στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους ή σχετίζονται με τις επιθέσεις στα πλοία της Dynacom.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης χτύπησαν αμερικανικές βάσεις σε Μπαχρέιν-Κουβέιτ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν πως έπληξαν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μπαχρέιν και στο Κουβέιτ, τονίζοντας ότι ο εχθρός πρέπει να είναι έτοιμος για ακόμα ισχυρότερες επιθέσεις, σύμφωνα με το IRNA.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέες αμερικανικές επιθέσεις σημειώθηκαν

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η CENTCOM, με στόχο την αποτροπή ιρανικών επιθέσεων σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ, κλιμακώνοντας την ένταση μετά την εκεχειρία του Απριλίου.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία: Κατέρριψε τρεις ιρανικούς πυραύλους

Σειρήνες ήχησαν στο Αμμάν μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, τους οποίους κατέρριψε η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές. Το Ιράν δήλωσε ότι έπληξε αμερικανικά αεροσκάφη στην Άκαμπα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα πληρώνει πολλαπλά αν σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πληρώσει «πολλαπλάσιο» τίμημα για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που χάνεται, μετά τον πρόσφατο θάνατο Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας σχετική εντολή στη στρατιωτική ηγεσία.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς επηρεάζει την αγορά ενέργειας ο ναυτικός αποκλεισμός των Χούθι

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό στη Σαουδική Αραβία, αυξάνοντας την πίεση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας που ήδη δοκιμάζονται από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση;