ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρήστος Δήμας

Χρίστος Δήμας: Καθοριστικό βήμα για εκσυγχρονισμό η σύμβαση PBN

Υπογράφηκε η σύμβαση για τις διαδικασίες Performance Based Navigation, σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας, στο πλαίσιο του εθνικού Action Plan για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την υλοποίηση των διαδικασιών Performance Based Navigation (PBN), ένα έργο που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αεροναυτιλίας. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Στέλιος Σακαρέτσιος και ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστος Τσίτουρας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γεώργιος Βαγενάς και ο διευθύνων σύμβουλος της EFA VENTURES Νικόλαος Καλογιάννης, παρουσία του Head of Market Development της ENAV Group, Marcello Davide Mannino.

Το έργο εντάσσεται στο εθνικό Action Plan για την αναβάθμιση του συστήματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) και συμβάλλει στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου για την Πλοήγηση Βάσει Επιδόσεων.

Ο μεγαλύτερος ανασχεδιασμός πτήσεων στην Ελλάδα

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη σχεδίαση, αξιολόγηση ασφάλειας, έλεγχο και επικύρωση 191 νέων διαδικασιών PBN, τον επανασχεδιασμό 187 συμβατικών ενόργανων διαδικασιών και την επικαιροποίηση των αεροναυτικών δεδομένων σε 31 αερολιμένες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανασχεδιασμό διαδικασιών πτήσης που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Με την εφαρμογή των νέων διαδικασιών, τα αεροσκάφη θα ακολουθούν ακριβέστερες και πιο προβλέψιμες τροχιές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της δορυφορικής πλοήγησης. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την ασφάλεια, θα βελτιώσει την αξιοποίηση του εναέριου χώρου και θα περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Δηλώσεις για το έργο

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι «η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για τις διαδικασίες Performance Based Navigation αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του συνολικού σχεδίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής αεροναυτιλίας».

Όπως σημείωσε, «δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμη δημόσια σύμβαση αλλά για μια επένδυση που αναβαθμίζει ουσιαστικά τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού εναέριου χώρου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ασφάλειας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην προετοιμασία της χώρας για την αυξανόμενη αεροπορική κίνηση των επόμενων ετών.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Στέλιος Σακαρέτσιος υπογράμμισε ότι «η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αεροναυτιλίας» και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία του έργου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργος Βαγενάς δήλωσε ότι «προχωρούμε στην ανάπτυξη νέων δορυφορικών διαδικασιών πτήσης σε 31 αεροδρόμια της χώρας και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διαδικασιών». Τόνισε πως οι διαδικασίες PBN αποτελούν επένδυση στην ασφάλεια, στην τεχνολογία και στην ποιότητα των αερομεταφορών.

Ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστος Τσίτουρας επισήμανε ότι «το ευρύτερο πρόγραμμα εξοπλισμού αεροναυτιλίας είναι αναγκαίο και πρωτόγνωρο για τον σύντομο χρόνο υλοποίησής του». Πρόσθεσε πως η εφαρμογή του PBN βελτιώνει την ασφάλεια και τη χωρητικότητα του συστήματος, ανοίγοντας «μια καινούργια μέρα για την πολιτική αεροπορία στη χώρα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της EFA VENTURES Νικόλαος Καλογιάννης δήλωσε ότι «η ανάθεση του έργου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και ορόσημο για την EFA VENTURES και τον Όμιλο EFA GROUP». Εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και να συμβάλει με συνέπεια στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Παναγιώτης Ψαρός, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας Παναγιώτης Κυριαζής και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών Παναγιώτης Χωριανόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθμός Μετρό Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΑΣΥ: 35.000 θεατές χρησιμοποίησαν χθες το τρένο μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ

Η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι η αυξημένη κίνηση στη γραμμή 1 καλύφθηκε με 19 συρμούς, εκ των οποίων 8 ενισχυτικοί, για την ασφαλή μεταφορά 35.000 επιβατών μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ, ενώ η λειτουργία ολοκληρώθηκε στις 03:15.
Λιμάνι Βόλου το βράδυ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη πλοιάρχου μετά από πρόσκρουση φορτηγίδας στο λιμάνι του Βόλου

Φορτηγίδα ελληνικής σημαίας προσέκρουσε το βράδυ της Παρασκευής στον προβλήτα του λιμανιού Βόλου κατά τη διάρκεια πρυμνοδέτησης. Υπήρξε στρέβλωση στο πρυμναίο τμήμα και μικρή εισροή υδάτων, χωρίς τραυματισμούς.
λεωφορεία ΟΑΣΑ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Μειώνονται οι αναμονές σε μετρό, τραμ και λεωφορεία με παρεμβάσεις

Ο Γ. Κώτσηρας ανέφερε βελτιώσεις στα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς, ανανέωση στόλου, ενίσχυση λεωφορειακών γραμμών και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, με σημαντική αύξηση δρομολογίων και καλύτερες συχνότητες στο μετρό.
Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Διαμαρτυρία φορτηγών για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Φορτηγά και οδηγοί στην Πορτογαλία διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής των καυσίμων με πορεία βόρεια και κλάξον στη Λισσαβώνα. Περίπου 500 φορτηγά κινήθηκαν από την Πόρτο προς την Κόιμπρα, διανύοντας 140 χιλιόμετρα.