ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Φώτο: SOOC

Στη Βουλή το ν/σ για Κεφαλαιαγορά, Εταιρική Διακυβέρνηση

Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ψηφιστεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνει και δύο υπουργικές τροπολογίες.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις» διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Στην Επιτροπή Οικονομικών, το σχέδιο νόμου έχει ψηφιστεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ το καταψήφισε ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή την στιγμή και δύο υπουργικές τροπολογίες.

  • Η μία με τίτλο «Σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτων επιφανείας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ και πρόβλεψη πράξης κανονισμού επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά.
  • Η δεύτερη τροπολογία πολυθεματική με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων από κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένος . Ρύθμιση για τις διαδικασίες ειδικής εκκαθάρισης δημοσίων επιχειρήσεων. Ρυθμίσεις ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων. Ρυθμίσεις θεμάτων για τη λειτουργία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» καθώς και ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρούντας: Το άρθρο 86 δείχνει αυταρχική πολιτική στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Γιώργος Ρούντας της «Νίκης» χαρακτήρισε το άρθρο 86 απόδειξη αυταρχικής πολιτικής, ζήτησε την ολική κατάργησή του και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διατηρεί προνόμια ατιμωρησίας για υπουργούς μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χήτας: Να καταργηθεί πλήρως το άρθρο 86 στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Ελληνική Λύση ζητά την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86, το οποίο καλύπτει υπουργικά εγκλήματα, αντί της απλής αναθεώρησης που προτείνει η ΝΔ, θεωρώντας τις κυβερνητικές προτάσεις προκλητικές και προσβλητικές για τους πολίτες.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κομνηνάκα: Να καταργηθεί το άρθρο 86, φυσικός δικαστής για υπουργούς

Το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο θεωρεί εργαλείο συγκάλυψης για κυβερνητικά στελέχη. Τονίζει πως οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται από τον φυσικό δικαστή, όπως όλοι οι πολίτες.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γαβρήλος: Η Βουλή πρέπει να έχει ρόλο στην αναθεώρηση του άρθρου 86

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 86 ώστε οι υποθέσεις υπουργών να ξεκινούν από τη Βουλή και να εξετάζονται από δικαστές, απορρίπτοντας την πρόταση της ΝΔ που μειώνει τον ρόλο της Βουλής στον έλεγχο κυβερνητικών ευθυνών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής: Χωρίς ρόλο η Βουλή στην απόδοση ευθυνών σε υπουργούς

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει αναθεώρηση του άρθρου 86 ώστε η Βουλή να μην εμπλέκεται πλέον σε ποινικές διαδικασίες κατά υπουργών. Αποκλειστικά αρμόδιοι θα είναι δικαστικά όργανα, διαχωρίζοντας πλήρως πολιτική και δικαστική εξουσία.