ΓΔ: 2663.23 0.03% Τζίρος: 434.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:40:38
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο

Πλεύρης από Αττικό Άλσος: Προτεραιότητα οι εθελούσιες επιστροφές

Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε τη δομή εθελούσιας επιστροφής στο Αττικό Άλσος, επισημαίνοντας τη σημασία προγραμμάτων όπως το AVRR που έχουν βοηθήσει πάνω από 59.000 άτομα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας αιτούντων εθελούσιας επιστροφής στο Αττικό Άλσος, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης των πολιτικών οικειοθελούς επιστροφής.

Η δομή αυτή διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR), που εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. 

Το πρόγραμμα θεωρείται βασικό εργαλείο της εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, προσφέροντας τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το 2010, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των προγραμμάτων AVRR στην Ελλάδα, περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί, ενώ χιλιάδες έχουν λάβει πρόσθετη υποστήριξη για την κοινωνική και οικονομική τους επανένταξη.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός συνομίλησε με το προσωπικό του ΔΟΜ και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενημερώθηκε για τις διαδικασίες λειτουργίας της δομής και τη στήριξη που παρέχεται στους ωφελούμενους. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των οικειοθελών επιστροφών ως μέσο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα αποτελεί χώρα παράνομης διαμονής. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας οφείλουν να επιστρέφουν στις χώρες τους.

 Τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής είναι ένα ξεκάθαρο, οργανωμένο και αξιοπρεπές πλαίσιο εξόδου, αλλά ταυτόχρονα στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: η παραμονή χωρίς νόμιμη βάση δεν είναι επιλογή.

 Ενισχύουμε κάθε εργαλείο που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και την τάξη στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στα δικαιώματα, αλλά και με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή των κανόνων. Η χώρα έχει όρια και αυτά θα τηρούνται».

Ο υπουργός συνεχάρη τον ΔΟΜ για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2026 καταγράφεται αύξηση 20% στις επιστροφές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καθώς και μείωση 44% στις θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου για την ενίσχυση των επιστροφών και τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής και ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Βολουδάκη: Η Ευρώπη οφείλει να ελέγξει τη μετανάστευση

Η υφυπουργός Μετανάστευσης Σ. Βολουδάκη τόνισε στις Βρυξέλλες την ανάγκη εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για μετανάστευση και άσυλο, με ισχυρά σύνορα, δίκαιη ευθύνη, στήριξη ευάλωτων και αποτελεσματική διαχείριση.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κακλαμάνης: Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται από επιθέσεις σε γραφεία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης καταδίκασε την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο κατά της βίας.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκαζάκια στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι

Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη στο Κολωνάκι. Από δύο αγνώστους προκλήθηκε έκρηξη, προκαλώντας φθορές στην είσοδο του κτιρίου και σπασμένα τζάμια.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη με τον Γάλλο πρέσβη στο Υπουργείο Μετανάστευσης

Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Πρέσβη της Γαλλίας, Ν. Κασσιανίδη, είχε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θ. Πλεύρης. Συζητήθηκαν θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προκλήσεις στην ΕΕ. Παρόντα και στελέχη του υπουργείου.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θ. Πλεύρη με τη Νορβήγα πρέσβη Χάριετ Μπέργκ

Ο Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε με την πρέσβη της Νορβηγίας για τις μεταναστευτικές ροές, τις επιστροφές και την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης. Συζητήθηκε η συμβολή της Νορβηγίας στα προγράμματα του υπουργείου.