ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

Βουλή: Τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος με ειδική αναφορά στην Ολομέλεια

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με ειδική αναφορά και ενός λεπτού σιγή, ενώ φωταγώγησε την πρόσοψή της με το #WEREMEMBER.

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» με ειδική αναφορά στην Ολομέλεια και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

 Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως στοιχείο της δημοκρατικής ταυτότητας της χώρας.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ημέρα ως «μια μέρα ιστορικής ευθύνης και συλλογικής βαθιάς περισυλλογής».

 Τόνισε ότι η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης αποτελεί σαφή αναγνώριση της σημασίας του Ολοκαυτώματος για τη δημοκρατική συνείδηση και υπογράμμισε πως η μνήμη αυτή θα αποκτήσει μόνιμη έκφραση με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο βαρύ πλήγμα που υπέστη ο ελληνικός Εβραϊσμός, με το 86% του πληθυσμού να αφανίζεται κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. 

Επισήμανε το ανείπωτο μέγεθος του εγκλήματος και τη μοναδικότητα της γενοκτονίας έξι εκατομμυρίων Εβραίων παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε την υποχρέωση της Δημοκρατίας να καταδικάζει κάθε μορφή ναζισμού και φασισμού, να ενισχύει την ιστορική έρευνα και να τιμά όσους αντιστάθηκαν και προστάτευσαν ανθρώπινες ζωές.

Εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφέρθηκαν στη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της επαγρύπνησης απέναντι στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. 

Ο Ευστράτιος Σιμόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι «η μνήμη διδάσκει, προστατεύει και αποτελεί πυξίδα για το μέλλον».

Ο Ιωάννης Δελής από το ΚΚΕ εστίασε στην ανάγκη λαϊκής πάλης για την απομόνωση των ναζιστικών μορφωμάτων, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά επεσήμανε πως «ο ναζισμός μετέτρεψε το πρόσωπο του διαβόλου στο πρόσωπο του ανθρώπου της διπλανής πόρτας».

Η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση αναφέρθηκε στην ανθρώπινη αλληλεγγύη που επέδειξαν Έλληνες Ορθόδοξοι, ενώ ο Ανδρέας Βορύλλας από τη ΝΙΚΗ υπογράμμισε τη σημασία της ενεργής μνήμης και της ενίσχυσης των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας επισήμανε τον κίνδυνο αναβίωσης του ρατσισμού και κάλεσε σε αντίσταση κατά του ναζισμού, ενώ η Αικατερίνη Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε το εθνικό χρέος διατήρησης της μνήμης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων Εβραίων.

Η Αθηνά Λινού, εκπροσωπώντας τους ανεξάρτητους βουλευτές, διάβασε αποσπάσματα από έργα επιζώντων του Ολοκαυτώματος και αναφέρθηκε στους Έλληνες που κατετάγησαν στους «δίκαιους των Εθνών», επισημαίνοντας το παράδειγμα ανθρωπιάς και ελπίδας που προσφέρουν.

Συμβολικές δράσεις μνήμης και διεθνής απήχηση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Βουλή των Ελλήνων φωταγώγησε την πρόσοψή της με το θεματικό λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας #WE REMEMBER, τιμώντας τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος και ενισχύοντας το μήνυμα της διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι σε κάθε μορφή μίσους και διακρίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τιμητική διάκριση

Στην Αθήνα έφτασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και θα τιμηθεί για την προσφορά του στην περιβαλλοντική κληρονομιά. Θα μιλήσει στη Βουλή και θα τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο.
Υβριδικό ποδήλατο στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αθήνα φιλοξενεί το UCI Mobility & Bike City Forum 2026 για βιώσιμη κινητικότητα

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει το UCI Mobility & Bike City Forum 2026 στις 10-11 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών, με στόχο την ανάδειξη της ποδηλασίας ως μέσου βιώσιμης κινητικότητας και τουριστικής ανάπτυξης μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.
Λεωφορείο ΟΑΣΘ αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφορείο της ΟΣΥ τυλίχτηκε στις φλόγες στη Φυλής, χωρίς τραυματίες

Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε παλιό λεωφορείο της γραμμής Β12 στη Φυλής. Ο οδηγός αντέδρασε άμεσα, οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και κλήθηκε η Πυροσβεστική. Δεν κινδύνευσαν πολίτες• διερευνώνται τα αίτια.
Σημαία Βραζιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αρμονική συνύπαρξη λαών με τη ματιά του Βραζιλιάνου πρέσβη στην Αθήνα

Ο πρέσβης της Βραζιλίας Paulo Roberto Caminha de Castilhos França τόνισε τη δύναμη της πολιτιστικής ανταλλαγής στη φιλία των λαών, με αφορμή έκθεση φωτογραφίας που στοχεύει στην αφύπνιση και την ευθύνη προς τον πλανήτη.