ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
Φώτο: SOOC

Κακλαμάνης: Ως τον Μάρτιο η πλήρης αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοίνωσε ότι η πλήρης αναθεώρηση του Κανονισμού θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, με στόχο πιο λειτουργικές συνεδριάσεις και ίσο δικαίωμα λόγου για όλους τους βουλευτές.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νωρίτερα περιορισμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των συνεδριάσεων. 

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, οι αλλαγές επικεντρώνονται κυρίως στη διεύρυνση του δικαιώματος λόγου για περισσότερους βουλευτές. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς αρκετοί είτε χάνουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν είτε υποχρεώνονται να μιλήσουν αργά, λόγω υπέρβασης του χρόνου από άλλους ομιλητές.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, επίκειται ευρύτερη αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, η οποία τοποθετείται χρονικά την άνοιξη του 2026. 

Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος ή τουλάχιστον οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους σχετικά με τη θεσμική λειτουργία της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι ο ισχύων Κανονισμός θεσπίστηκε πριν από περίπου σαράντα χρόνια, σε μια εποχή με διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και τεχνολογικές δυνατότητες.

 Υπογράμμισε ότι σήμερα, με οκτώ κόμματα και 23 ανεξάρτητους βουλευτές, καθίσταται αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση. Ωστόσο, σημείωσε πως ορισμένες διατάξεις θα παραμείνουν, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Η διαδικασία αναθεώρησης θα ξεκινήσει με προεργασία από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Βουλής και στη συνέχεια η πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, ώστε να κατατεθεί η γενικότερη αναθεώρηση του Κανονισμού.

Οι τρεις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν αποκλειστικά την κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να επηρεάζουν τη θεσμική λειτουργία της Βουλής. 

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών για τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος λόγου, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς πολλοί έχουν εκφράσει παράπονα για τους «ατέρμονους μονολόγους» στις συνεδριάσεις.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί ανοχή κατά 25% στον χρόνο ομιλίας, ώστε να διαπιστωθεί αν επαρκεί ο συνολικός χρόνος και να ενσωματωθεί αντίστοιχα στην επερχόμενη μεγάλη αναθεώρηση. Το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται οριζόντια, χωρίς εξαιρέσεις, από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων, έως και όλους τους υπουργούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία του Τόκυο για την καταπολέμηση της πειρατείας

Κατατέθηκε στη Βουλή για κύρωση η Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας κατά της πειρατείας στην Ασία, που προβλέπει σύσταση Κέντρου Πληροφοριών στη Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα στηρίζει τη διεθνή ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα.
Ολυμπία Τελιγιορίδου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου για Τέμπη: Καθολικό το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη

Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι η συγγνώμη δεν αρκεί χωρίς πράξεις, υπογράμμισε την ανάγκη για δικαιοσύνη και αναφέρθηκε σε μέτρα για ασφαλέστερο και σύγχρονο σιδηρόδρομο.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιγή ενός λεπτού στη Βουλή για τα 57 θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, τρία χρόνια μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα, όπως τόνισε ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Θέλουμε κράτος για προστασία πολιτών, όχι για συγκάλυψη

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στη Βουλή για τα Τέμπη ως «εθνική τραγωδία» και επέκρινε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως γνώριζε τους κινδύνους αλλά δεν έδρασε. Επίσης κατήγγειλε «σχέδιο συγκάλυψης» των ευθυνών μετά το δυστύχημα.