ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλάει στη βουλή κατά τη συνεδρίαση.

Μήνυμα Κακλαμάνη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από τη Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στέλνει μήνυμα τιμής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τονίζοντας τη σημασία της εθνικής ενότητας και της θυσίας στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, απηύθυνε μήνυμα τιμής και μνήμης για τους ήρωες του 1940.

Στο Αλβανικό Μέτωπο, το 1940, ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, ως απλός φαντάρος, δημιούργησε την «Παναγία της Νίκης». Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε πρόχειρα πάνω σε ξύλινη σανίδα, με αυτοσχέδια χρώματα από στρατιωτικά καμουφλάζ. Παρά τη βιασύνη και τον φόβο της εποχής, η πίστη στον αγώνα αποτυπώθηκε έντονα στο έργο.

Η έμπνευση για την εικόνα προήλθε από το όραμα της Παναγίας που διηγήθηκε ένας συμπολεμιστής του Τσαρούχη. Η στιγμή αυτή παραμένει ξεχωριστή στην ιστορία του Έθνους.

Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος ο Τσαρούχης, κατά τη λήξη του πολέμου, οι κάτοικοι των χωριών υποδέχονταν τους στρατιώτες με χειροκροτήματα. Παρά τις δυσκολίες που είχαν υποστεί, οι στρατιώτες χαρακτηρίστηκαν από τους ηλικιωμένους ως «ήρωες» και «λεβεντόπαιδα».

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής καταλήγει με ευχές: «Χρόνια Πολλά Έλληνες! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων 2026 με αποτελέσματα και Γ.Σ.

Η Eurobank ανακοίνωσε το ετήσιο ημερολόγιο εταιρικών πράξεων για το 2026. Τα αποτελέσματα χρήσης 2025 θα δημοσιευθούν στις 26 Φεβρουαρίου (μετά το κλείσιμο) και η ετήσια οικονομική έκθεση στις 6 Μαρτίου.
Κατζ, Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Κατζ στην Αθήνα: «Βαθαίνουμε» την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Στην Αθήνα, οι υπουργοί Άμυνας Ν. Δένδιας και Ι. Κατζ συμφώνησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Στο τραπέζι ασκήσεις, τεχνογνωσία, καινοτομία, anti-drone και κυβερνοασφάλεια.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Κατς στο ΥΠΕΘΑ: Διμερή, περιφερειακά και ασφάλεια στην ατζέντα

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ. Υποδοχή στις 10:30, κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες, κοινές δηλώσεις και γεύμα εργασίας, με επίκεντρο τη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστά στις 19 Ιανουαρίου η Πρεσβεία και το Προξενείο των ΗΠΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026 η Πρεσβεία και το Προξενικό Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία, λόγω αργίας.
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΔΕ: Αντίθετη στη μεταφορά της έκδοσης οικοδομικών αδειών στο Κτηματολόγιο

Η ΚΕΔΕ γνωστοποίησε τα σημεία συνάντησης στο ΥΠΕΝ (15/1/2026), διαφωνώντας με μεταφορά έκδοσης οικοδομικών αδειών από ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο και προαναγγέλλοντας προσφυγή στο ΣτΕ.