ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Γερουλάνος ομιλία

Γερουλάνος: Αψυχολόγητες και πρόχειρες συγχωνεύσεις τμημάτων στην Αθήνα

Οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος και Στέφανος Παραστατίδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας για τις πρόχειρες και αψυχολόγητες συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Αθήνας.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατέθεσαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, καθώς και ο Βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης.

Η ερώτηση αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Αθήνας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «αντιπαιδαγωγικές», «στο πόδι» και «εντελώς αψυχολόγητες». Σύμφωνα με τους βουλευτές, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε αιφνιδιασμό σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς εφαρμόστηκε αφού είχε ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Όπως επισημαίνουν, οι συγχωνεύσεις δεν στηρίζονται σε παιδαγωγικά κριτήρια και δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων. Τονίζεται μάλιστα ότι έχουν ήδη προκληθεί σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ειδική αναφορά γίνεται στα περιστατικά έντασης έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητούν απαντήσεις για το παιδαγωγικό και νομικό σκεπτικό της απόφασης, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τη διασφάλιση της σταθερότητας των σχολικών τμημάτων και της ποιότητας της διδασκαλίας, καθώς και για τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων όπου έχουν αποχωρήσει εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, ερωτούν αν το Υπουργείο σκοπεύει να αναστείλει τις συγχωνεύσεις και να επανεξετάσει τη διαδικασία με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ερώτηση, ειδικά στην Α’ Αθήνας, συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά δημοτικά σχολεία, όπως το 15ο, το 29ο, το 30ο, το 36ο, το 41ο, το 65ο και το 109ο Δημοτικό Αθήνας, με τμήματα διαφόρων τάξεων να ενοποιούνται.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι συνέπειες των συγχωνεύσεων είναι πολλαπλές: διαταράσσεται η σταθερότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος και η ψυχολογική ασφάλεια των παιδιών, υποβαθμίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας, ενώ δημιουργούνται αλυσιδωτές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων λόγω αποχώρησης εκπαιδευτικών.

Τέλος, τονίζεται ότι εγείρονται σοβαρά θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα, καθώς το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δωρεάν, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οι συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τους βουλευτές, φαίνεται να υπαγορεύονται από την ανάγκη μείωσης κόστους και όχι από τις πραγματικές παιδαγωγικές ανάγκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: «Η Ιστορία νικά την προπαγάνδα»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν στην ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Άλωση της Τριπολιτσάς, κατηγορώντας την Άγκυρα για διαστρέβλωση της Ιστορίας και υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν το κλίμα εμπιστοσύνης.
Σύγκρουση τρένων Τέμπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Η ασφάλεια στα τρένα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε μέτρα ασφαλείας και πρόοδο σιδηροδρομικών έργων στην Ελλάδα, μετά το δυστύχημα των Τεμπών, σε τριήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και Λάρισα τον Σεπτέμβριο 2023.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 3 νεαρών για απόπειρα εξαπάτησης στο κέντρο της Αθήνας

Τρεις νεαρές γυναίκες από τη Ρουμανία συνελήφθησαν στην πλατεία Κοραή, Αθήνα, κατηγορούμενες για απάτη, προσποιούμενες ότι συγκεντρώνουν χρήματα για ανύπαρκτο σύλλογο προστασίας κωφών. Κατασχέθηκαν 60 ευρώ και σημειωματάρια.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα επιχορηγούμενα προγράμματα για το Youth Climate Action Fund στον Δήμο Αθηναίων

Οι νέοι 15-24 ετών στην Αθήνα μπορούν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις 1.000-4.000€ για δράσεις υπέρ του κλίματος μέσω του Youth Climate Action Fund. Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Οκτωβρίου στο ycaf.cityofathens.gr.
Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα φιλοξενεί τη Φθινοπωρινή Ακαδημία EPP Women και τις προκλήσεις ΕΕ

Η Αθήνα φιλοξένησε τη Φθινοπωρινή Ακαδημία του EPP Women, εστιάζοντας στην ισότητα φύλων και τη γυναικεία ενδυνάμωση, με συμμετοχή κυβερνητικών και ευρωπαϊκών στελεχών. Μ. Συρεγγέλα: «Η ενδυνάμωση αφορά τη δημοκρατία και την οικονομία».
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για περιορισμό μικροεγκληματικότητας στο κέντρο Αθήνας

Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας μετά τις αρπαγές αλυσίδων, με συλλήψεις δραστών χάρη σε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, ευέλικτες ομάδες, στενή συνεργασία με επαγγελματίες και χρήση drone για πρόληψη μικροεγκληματικότητας.