ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
Φώτο: SOOC

Γερουλάνος: Αψυχολόγητες και πρόχειρες συγχωνεύσεις τμημάτων στην Αθήνα

Οι βουλευτές Παύλος Γερουλάνος και Στέφανος Παραστατίδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας για τις πρόχειρες και αψυχολόγητες συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Αθήνας.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατέθεσαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, καθώς και ο Βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης.

Η ερώτηση αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Αθήνας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «αντιπαιδαγωγικές», «στο πόδι» και «εντελώς αψυχολόγητες». Σύμφωνα με τους βουλευτές, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε αιφνιδιασμό σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς εφαρμόστηκε αφού είχε ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Όπως επισημαίνουν, οι συγχωνεύσεις δεν στηρίζονται σε παιδαγωγικά κριτήρια και δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων. Τονίζεται μάλιστα ότι έχουν ήδη προκληθεί σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ειδική αναφορά γίνεται στα περιστατικά έντασης έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητούν απαντήσεις για το παιδαγωγικό και νομικό σκεπτικό της απόφασης, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τη διασφάλιση της σταθερότητας των σχολικών τμημάτων και της ποιότητας της διδασκαλίας, καθώς και για τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων όπου έχουν αποχωρήσει εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, ερωτούν αν το Υπουργείο σκοπεύει να αναστείλει τις συγχωνεύσεις και να επανεξετάσει τη διαδικασία με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ερώτηση, ειδικά στην Α’ Αθήνας, συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά δημοτικά σχολεία, όπως το 15ο, το 29ο, το 30ο, το 36ο, το 41ο, το 65ο και το 109ο Δημοτικό Αθήνας, με τμήματα διαφόρων τάξεων να ενοποιούνται.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι συνέπειες των συγχωνεύσεων είναι πολλαπλές: διαταράσσεται η σταθερότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος και η ψυχολογική ασφάλεια των παιδιών, υποβαθμίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας, ενώ δημιουργούνται αλυσιδωτές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων λόγω αποχώρησης εκπαιδευτικών.

Τέλος, τονίζεται ότι εγείρονται σοβαρά θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα, καθώς το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δωρεάν, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οι συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τους βουλευτές, φαίνεται να υπαγορεύονται από την ανάγκη μείωσης κόστους και όχι από τις πραγματικές παιδαγωγικές ανάγκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το ημερολόγιο εταιρικών πράξεων 2026 με αποτελέσματα και Γ.Σ.

Η Eurobank ανακοίνωσε το ετήσιο ημερολόγιο εταιρικών πράξεων για το 2026. Τα αποτελέσματα χρήσης 2025 θα δημοσιευθούν στις 26 Φεβρουαρίου (μετά το κλείσιμο) και η ετήσια οικονομική έκθεση στις 6 Μαρτίου.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TAP Air Portugal: Λισαβόνα - Αθήνα από 1/7, πέντε πτήσεις την εβδομάδα

Η TAP Air Portugal εγκαινιάζει από 1η Ιουλίου νέο δρομολόγιο Λισαβόνα-Αθήνα με πέντε εβδομαδιαίες πτήσεις. Το καλοκαίρι θα χρησιμοποιείται Airbus A320neo και το χειμώνα Embraer E190, με βολικά ωράρια αναχωρήσεων και αφίξεων.
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Αλγερίας & Επιχειρηματικό Φόρουμ

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στην Αθήνα οι εργασίες της 3ης Ελληνοαλγερινής Μικτής Επιτροπής και του Επιχειρηματικού Φόρουμ, επιβεβαιώνοντας τη βούληση Ελλάδας και Αλγερίας για ενίσχυση των οικονομικών και αναπτυξιακών σχέσεων.
Κατζ, Δένδιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Κατζ στην Αθήνα: «Βαθαίνουμε» την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Στην Αθήνα, οι υπουργοί Άμυνας Ν. Δένδιας και Ι. Κατζ συμφώνησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Στο τραπέζι ασκήσεις, τεχνογνωσία, καινοτομία, anti-drone και κυβερνοασφάλεια.