ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άνδρας σε γραφείο
Φώτο: ΥΠΕΝ

Τσάφος: Η πυρηνική ενέργεια θεμέλιο για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ

Στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πυρηνικής Συμμαχίας, ο Νίκος Τσάφος τόνισε ότι η πυρηνική ενέργεια ενισχύει την κλιματική ουδετερότητα και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, με όφελος και για την Ελλάδα.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, στηρίζοντας τόσο την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας όσο και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πυρηνικής Συμμαχίας (European Nuclear Alliance), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσάφος, αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς, επωφελείται από τη συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Τόνισε ότι είναι ουσιώδες να εξετάζεται το συνολικό κόστος του ενεργειακού συστήματος και όχι μόνο το κόστος κάθε τεχνολογίας μεμονωμένα, αναδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας.

Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της τεχνολογικής ουδετερότητας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και πρότεινε να διερευνηθεί η πιθανή αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία.

Η Πυρηνική Συμμαχία αποτελεί πρωτοβουλία 12 κρατών-μελών της ΕΕ που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού ευρωπαϊκού πλαισίου για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. 

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να ενισχύσει τη στρατηγική ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι η πυρηνική ενέργεια, και ιδιαίτερα οι Μικροί Πυρηνικοί Αντιδραστήρες (SMR), μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην απανθρακοποίηση τομέων όπου η μείωση εκπομπών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, επισημαίνοντας τις «πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην πυρηνική τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτοβολταϊκά πάρκα ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ανανεώσιμη ενέργεια στην ΕΕ

Το 2025 στην ΕΕ, οι ΑΠΕ έσπασαν ρεκόρ με άνοδο σε αιολική και ηλιακή ενέργεια που ξεπέρασε τα ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα μείωσε τη χρήση άνθρακα και βρίσκεται τρίτη στην ΕΕ στη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ρεύματος.
Τράπεζα και επενδύσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Πειραιά το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό Φόρουμ, 18-19 Νοεμβρίου

Στις 18-19 Νοεμβρίου 2026, στον Πειραιά, θα διεξαχθεί το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό και Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό για ΑΠΕ: Αυστηρότεροι κανόνες και προστασία περιβάλλοντος

Στη σωστή διατύπωση της είδησης για το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, διευκρινίζεται πως αποκλείεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από πυρκαγιές, διαψεύδοντας σχετικούς ισχυρισμούς.
Φωτοβολταϊκό πάρκο ΔΕΗ
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι αλλάζει με το νέο Νέο Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά και αιολικά

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντά στα βασικά ερωτήματα για το νέο χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών και τα νέα κριτήρια προστασίας έως το 2050.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αύριο στις φθηνότερες αγορές ρεύματος, ρεκόρ ΑΠΕ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ (95,81€/MWh), λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που θα καλύψουν έως και το 70% της ζήτησης, παρά την αυξημένη κατανάλωση λόγω ζέστης.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Στόχος 50% ενέργεια από μη ορυκτές πηγές έως το 2030

Η Κίνα σχεδιάζει να φτάσει το 50% της ηλεκτροπαραγωγής από μη ορυκτές πηγές ως το 2030, ενσωματώνοντας 2,8 δισ. κιλοβάτ ανανεώσιμων στο δίκτυο και αναπτύσσοντας δίκτυο φόρτισης για άνω των 110 εκατ. ηλεκτρικών οχημάτων.