ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
Φώτο: Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ 2025. Credits: Kostantinos Tsakalidis/SOOC

Δημοσιεύτηκε το «πόθεν έσχες» του Κ. Μητσοτάκη και της Μ. Γκραμπόφσκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εισοδήματα 70.457 ευρώ, επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ, 26 ακίνητα και 11 λογαριασμούς, ενώ το 2022 είχε αγοράσει οικόπεδο και εμφάνιζε δανειακές οφειλές.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών για το 2024 (χρήση 2023), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Σύμφωνα με τη φετινή δήλωση, ο πρωθυπουργός εμφανίζει συνολικά εισοδήματα 70.457,39 ευρώ, εκ των οποίων 10.800 ευρώ προέρχονται από εκμετάλλευση ακινήτων, ενώ 59.475,97 ευρώ αντιστοιχούν στη βουλευτική αποζημίωση. 

Το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια, συνολικής αξίας 508.859 ευρώ και 20.479 δολαρίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί 11 τραπεζικούς λογαριασμούς, με τη μεγαλύτερη κατάθεση να ανέρχεται σε 97.449,82 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζουν μικρότερα ποσά. 

Παράλληλα, στην κατοχή του βρίσκονται 26 ακίνητα σε περιοχές όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και η Ήπειρος, καθώς και δύο αυτοκίνητα, ενώ διατηρεί ποσοστό 75% στην εταιρεία «Κήρυκας Α.Ε.».

Σε σχέση με το πόθεν έσχες του 2023 (χρήση 2022), ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει εισοδήματα 81.369 ευρώ, εκ των οποίων 11.202 ευρώ προέρχονταν από ακίνητα. Τότε, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ήταν δέκα, με τη μεγαλύτερη κατάθεση να ανέρχεται σε 848.049 ευρώ.

Το 2022, ο κ. Μητσοτάκης είχε προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου 660 τ.μ. στο Ζαγόρι, καταβάλλοντας 74.558 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανερχόταν σε 10.405 ευρώ. Στο ίδιο έτος εμφανίζονται επίσης οφειλή 7.496 ευρώ από αρχικό δάνειο 35.700 ευρώ, καθώς και οφειλή 150.000 ευρώ από δάνειο που είχε λάβει από την Αλεξάνδρα Gourdain.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Η Αριστερά θέλει φόρο στους πλούσιους, ελάφρυνση στους πολλούς

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις της Κοβέσι αποκαλύπτουν τη ρίζα του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, ασκώντας κριτική σε κυβέρνηση και στελέχη για προσπάθεια υποβάθμισής του. Υπογράμμισε ότι η κατάχρηση εξουσίας είναι ποινικό αδίκημα.
Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σε ευρωπαϊκή δημοκρατία ο πρωθυπουργός θα παραιτούνταν σήμερα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών πως αν ζούσαμε σε κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές, ενώ τόνισε την ανάγκη επιστροφής της κανονικότητας.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Στη Δικαιοσύνη η κρίση για βουλευτές, Τέμπη και ευθύνες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως οι βουλευτές της ΝΔ προβάλλουν σοβαρότητα και σεβασμό και θα παραμείνουν στα ψηφοδέλτια. Για τις δηλώσεις Καραμανλή επανέλαβε πως η Δικαιοσύνη θα κρίνει κάθε υπόθεση.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία τα αυξημένα έσοδα

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε 500 εκατ. ευρώ προς επιστροφή στην κοινωνία. Στα τέλη Ιουνίου, περίπου 975.000 οικογένειες με συνολικά 3,3 εκατ. μέλη θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί, επιπλέον των μόνιμων επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.