ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με κοστούμι έξω από δημόσιο κτήριο, σε επίσημη εμφάνιση.

Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρετίζει το ενδεχόμενο συνάντησης των Προέδρων Ουκρανίας-Ρωσίας και τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σε δήλωση που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε την θετική δυναμική που διαμορφώνεται αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στους Προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να στηρίξουν τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε παράλληλα πως η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στην πάγια θέση της σχετικά με την καθολική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων κάθε κράτους. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει πρόθεση να τεθούν βραχυπρόθεσμα ανταλλάγματα υπεράνω της ασφάλειας που διαμορφώθηκε σε διεθνές επίπεδο μετά το τέλος του πολέμου.

Οι προκλήσεις της διαφύλαξης του διεθνούς πλαισίου ασφάλειας

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε έναν «γεωπολιτικό πλειστηριασμό», θυσιάζοντας την αρχιτεκτονική ασφαλείας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο για πρόσκαιρα οφέλη.

Επεσήμανε πως τυχόν εγκατάλειψη του διεθνούς δικαίου υπέρ μιας «συναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής» θα υπονόμευε τη δυνατότητα της Ελλάδας να το επικαλείται ως εργαλείο επίλυσης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων στο μέλλον. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, η εξωτερική πολιτική απαιτεί βαθιά γνώση και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας τη ρηχότητα αλλά και τον καιροσκοπισμό.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δεν επιτεύχθηκε σήμερα συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, Κίεβο και Μόσχα δεν συμφώνησαν για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων. Τουλάχιστον 20.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, περισσότερα από 5.000 τα παιδιά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία τηρεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή εκεχειρία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία σέβεται σε μεγάλο βαθμό την κατάπαυση πυρός σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ενώ το Κίεβο προετοιμάζεται για νέες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δηλώνοντας πίστη σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ρεαλιστική μια αξιοπρεπής και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δηλώνει πως είναι ρεαλιστική μια σταθερή ειρήνη ενόψει των συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι με Ρώσους και Αμερικανούς. Η ουκρανική ομάδα θα συναντήσει διμερώς Αμερικανούς για ζητήματα ασφάλειας, ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στιβ Γουίτκοφ στις ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Ισραήλ πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, φτάνει αύριο στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου εν μέσω έντασης με το Ιράν. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Αμπού Ντάμπι για συζητήσεις με Ρωσία και Ουκρανία.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για εξαγωγή οπλικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Στη Γερμανία συνελήφθησαν πέντε άτομα για παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής όπλων προς τη Ρωσία μέσω εικονικών εταιριών, με τις αρχές να υποψιάζονται εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.