ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χρήστος Ροκόφυλλος
Φωτο: Χρήστος Ροκόφυλλος. Credit: ΑΠΕ

Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ροκόφυλλος

Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην υπουργό Χρήστο Ροκόφυλλο και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Έφυγε από την ζωή, στα 94 του χρόνια ο επί σειρά ετών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Ροκόφυλλος.

Τον θάνατό του έκανε γνωστό ο γιος του, Κωσταντίνος με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Εφυγε σήμερα ήρεμα, αφού έζησε μια πλήρη, ενδιαφέρουσα και δημιουργική ζωή, πάντα με αξιοπρέπεια. Γεια σου μπαμπά, καλό ταξίδι», αναφέρει.

Ο Χρήστος Ροκόφυλλος είχε γεννηθεί στις 19/11/1931, στην Αμφιλοχία, ήταν έγγαμος με την Έλσα Αγαθονίκου, με την οποία είχε έναν γιό και μία κόρη.

Είχε αποφοιτήσει από την Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθήνας και είχε Διδακτορικό Δίπλωμα Ανωτέρων Νομικών Σπουδών (DΕS) του Πανεπιστημίου Σορβόνης Παρισίων

Μέλος του ΔΣ του Ομίλου ''Αλέξανδρος Παπαναστασίου'' από το 1965. Στις 22 Απριλίου 1967, μία ημέρα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, μαζί με τους Σ. Καράγιωργα, Κ. Σημίτη, Μ. Δελούκα και άλλους δημοκράτες ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση ''Δημοκρατική Αμυνα''.

Τον Οκτώβριο του 1967, συνελήφθη για πρώτη φορά από το καθεστώς της δικτατορίας και φυλακίστηκε στα υπόγεια της οδού Μπουμπουλίνας. Το 1969, τον Ιούλιο, συνελήφθη για δεύτερη φορά, κρατήθηκε τρεις μήνες σε αυστηρή απομόνωση και άλλους έξι μήνες μαζί με άλλους δημοκράτες για να οδηγηθεί στην πολύκροτη δίκη των 34, οπότε το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης σε πολλές δίκες αντιστασιακών.

Στις 31 Αυγούστου 1974, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Αμυνας, η οποία διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε τη συγχώνευσή της με το ΠΑΣΟΚ.

Το 1975, διαγράφηκε για μικρό χρονικό διάστημα από το κόμμα. Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1981 έως το καλοκαίρι του 1982, διετέλεσε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

Το καλοκαίρι του 1982, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τον τοποθέτησε πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία όπου παρέμεινε έως το 1987, ενώ ταυτόχρονα ήταν πρεσβευτής της χώρας μας στο Βατικανό και στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Την περίοδο 1989-1993, υπήρξε μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος το διάστημα 1993-1994. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στις 8 Ιουλίου του ιδίου έτους, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας.

Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ του Κινήματος. Το 1997, ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του Κινήματος, επανεξελέγη μέλος της ΚΕ και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, ορίστηκε γραμματέας του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Απρίλιου του 2000.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2000, παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και τη δημόσια αποδοκιμασία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που προκάλεσε η επαγγελματική του συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρίας Minoan Flying Dolphins μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου «Εξπρές Σάμινα».

Υπήρξε Αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας 08/07/1994 15/09/1995 και Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών 21/09/1999 13/04/2000.

Με βαθύ σεβασμό και θλίψη το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον πρώην υπουργό του κόμματος Χρήστο Ροκόφυλλο, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Έναν βαθιά δημοκράτη και προοδευτικό άνθρωπο», αναφέρει, που «υπηρέτησε με ακεραιότητα και ήθος τον ελληνικό λαό και το εθνικό συμφέρον από όλα τα δημόσια αξιώματα». «Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αναγνώριζαν τη σοβαρότητα, τη μετριοπάθεια και το προοδευτικό πολιτικό του αισθητήριο», προσθέτει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας αλλάζει εικόνα, στηρίζοντας τα συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ απαντά στην ΕΛΑΣ ότι καλύπτει τα έξοδά της μόνο από μέλη, τονίζοντας πως στελέχη μιλούσαν για κάλυψη εξόδων από τον κ. Τσίπρα. Σημειώνει ότι απαιτούνται πολλοί δωρητές για να συγκεντρωθούν τόσο μεγάλα ποσά, με βάση τη νομοθεσία.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛΑΣ απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά των κομμάτων

Η ΕΛΑΣ, σχολιάζοντας τη διαμάχη για τα κομματικά χρέη, τονίζει ότι δεν επιβαρύνει τον λαό με δάνεια, βασίζεται σε εθελοντές και δεν θα συνεργαστεί με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα δύο κόμματα να εξηγήσουν το διπλασιασμό των χρεών τους.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Η κυβέρνηση εισάγει το μοντέλο του «κινούμενου κοριού»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «κινούμενους κοριούς» με αφορμή τα γυαλιά-κάμερα Άδ. Γεωργιάδη και σημειώνει πως τέτοιες πρακτικές δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κυβέρνηση.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Αβάσιμες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια και καλώντας το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις αντί μικροπολιτικής.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ακλόνητοι στην πολιτική αυτονομία για το δημόσιο συμφέρον

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για πολιτική αλλαγή και κοινωνική δικαιοσύνη, κατακρίνοντας την κυβέρνηση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και την ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο κοινή συνεδρίαση ΠΣ και Πολιτικών Κύκλων ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι

Αύριο, Πέμπτη, στις 12:00, θα γίνει κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και των Κύκλων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Divani Caravel, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, για την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ.