ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Belharra, Fregates, Gallia, France
Πηγή: Naval Group

Αποκαλυπτήρια στο πρόγραμμα εξοπλισμών: Ποια όπλα θα αποκτήσει η Ελλάδα

Στη Βουλή θα παρουσιάσει ο Ν. Δένδιας το δωδεκαετές πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια οπλικά συστήματα έχουν προτεραιότητα στους τρεις κλάδους και το Iron Dome αλά ελληνικά.

Εν αναμονή της παρουσίασης του δωδεκαετούς προγράμματος για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι συζητήσεις και τα σενάρια έχουν ήδη ξεκινήσει για το τι θα περιλαμβάνει.

Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα προωθούνται διατάξεις για τα εξοπλιστικά των τριών κλάδων, το προσωπικό αλλά και τη θητεία. Αποσπασματικά, λίγο έως πολύ έχουν ανακοινωθεί κάποια σχέδια, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω εκδηλώσεων όπου ο υπουργός έχει δώσει μία πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός από τις ανάγκες των τριών κλάδων, όπως αυτές καταγράφηκαν από τα τρία επιτελεία, προφανώς και λαμβάνει υπ' όψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και βασικός στόχος είναι αυτά να μην ξεπεραστούν.

«Οδηγός» φυσικά των αναγκών είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολεμικές συγκρούσεις που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη αλλά και στη Μέση Ανατολή και έχουν δείξει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις εμπόλεμες συρράξεις. Η ανάγκη απόκτησης ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας, που να μπορεί να παράγει προϊόντα με διττή χρήση και σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι μία από τις προτεραιότητες που έχουν γίνει πλέον ξεκάθαρες.

Οι προτεραιότητες

Για το Πολεμικό Ναυτικό, μάλλον τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα, καθώς προτεραιότητα έχει όπως είναι αναμενόμενο η απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI Belharra και η προσθήκη στα τρία εξ αυτών τους πυραύλους επιφανείας Scalp Naval.

Πολυσυζητημένο και πολυταλαιπωρημένο πρόγραμμα ο γρίφος του οποίου λογικά θα λυθεί, είναι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ». Μετά από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, που κράτησαν πάνω από ένα χρόνο, η Ελλάδα έχει στα χέρια της προσφορές για όλα τα ...βαλάντια από την κοινοπραξία TKMS – Thales Nederland, και αυτό που μένει είναι να αποφασίσει επιτέλους το υπουργείο τι θέλει να κάνει με αυτές τις τέσσερις φρεγάτες που αποτελούν τα πιο σύγχρονα τμήματα του Στόλου ηλικίας 30 ετών και άνω.

Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υπουργός Ν. Δένδιας ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων 214, καθώς και για την αγορά νέων υποβρυχίων, ενώ ακολουθεί η αναβάθμιση των πυραυλακάτων Super Vita. Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού του υπουργείου είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation, πρόγραμμα στο οποίο δεν παρέλειψε να «εμπλακεί» και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με δηλώσεις που έκανε επισκεπτόμενος τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η απόκτηση αρχικά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών F-35 είναι το πρόγραμμα που κυριαρχεί στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να συγκροτηθεί η πρώτη μοίρα αεροσκαφών 5ης γενιάς, ενώ ανοιχτό είναι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά ακόμη 20. Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης των 83 F-16 στη διαμόρφωση Viper, ενώ είμαστε εν αναμονή της απάντησης από τις ΗΠΑ για το αν θα προχωρήσει και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα ενδιαφέρεται να αποκτήσει επιπλέον γαλλικά αεροσκάφη Rafale για να δημιουργηθεί μία δεύτερη μοίρα. Άμεσης ανάγκης είναι η απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών C-130, καθώς όπως όλα δείχνουν αυτά που περιελάμβανε το «πακέτο» Μπλίνκεν ήταν μάλλον ...μουσειακά κομμάτια. 

Οι πολεμικές συρράξεις που εκτυλίσσονται στην ευρύτερη «γειτονιά» μας έχει αποδείξει ότι επιβάλλεται εκσυγχρονισμός του πυροβολικού, πρόγραμμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κάτι που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των MLRS. Ενώ προτεραιότητα είναι και η απόκτηση νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ). Αντικαταστάσεις σε οχήματα είτε βοηθητικά είτε τροχορόφορα, καθώς και η πολυσυζητημένη αλλαγή του ατομικού οπλισμού είναι στις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στον Στρατό Ξηράς. 

Το ελληνικό Iron Dome

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ο αντιαεροπορικός «θόλος», ή αλλιώς αυτό που έχει επικρατήσει ως ελληνικό ...Iron Dome, από το ισραηλινό οπλικό σύστημα της Rafael και της IAI. Η προτεραιότητα τέθηκε από τον Νίκο Δένδια για τη δημιουργία ενός ελληνικού θόλου στα πρότυπα του Ισραήλ, με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης ελληνικής αεράμυνας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε απειλή από αέρος.

Κι όταν λέμε «θόλο», μιλάμε για ένα πολυεπίπεδο σύνολο οπλικών συστημάτων με διαλειτουργικότητα και το κυριότερο με κεντρικό σύστημα πληροφοριών και διοίκησης. Σε ένα τέτοιο σύστημα συμμετέχουν και λειτουργούν με ότι διαθέτουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο όπλων, ραντάρ, πληροφοριών, ενώ καθοδηγούνται από ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης. Αυτό είναι ουσιαστικά η «πρωτοτυπία» των Ισραηλινών, που τους έκανε να μπορούν σε περίπτωση επίθεσης να λειτουργούν τα συστήματά τους αυτόματα ως ένα, δημιουργώντας έτσι έναν αδιαπέραστο «θόλο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Fregata-Nearxos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όπλο στρατηγικής κρούσης στο Ναυτικό: Τι σημαίνει η προμήθεια των Scalp

Ο Scalp Naval είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους Cruise που μπορεί να πλήξει θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας σε μεγάλο βάθος, ακόμη και άνω των 1.000 χλμ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
businessdaily-Fregata-YDRA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα: Γιατί παίρνει καίριο ρόλο η Ελλάδα

Την κρίσιμη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ποιες είναι οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
businessdaily-Diakopoulos-Alexandros-EAB
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα διοίκηση από Δένδια στην ΕΑΒ, εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης

Ο Αντιναύαρχος (ε.α) Αλέξανδρος Διακόπουλος αναλαμβάνει χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στη νέα διοίκηση της ΕΑΒ, που καλείται να εφαρμόσει σχέδιο εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας.
businessdaily-Enoples-Dynameis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος και τεχνοκράτης ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τι θα γίνει στα εξοπλιστικά

Πλήρης ανανέωση στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, διδάκτωρ του Πολυτεχνείου ο νέος αρχηγός, Δ. Χούπης. Προσδιορίζονται οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά, «πονοκέφαλος» η ανανέωση του στόλου.