Ο λευκός καπνός που βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, με 401 ψήφους υπέρ, έκλεισε την πρώτη μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η εξέλιξη αυτή ξεκλείδωσε εκ των πραγμάτων την επόμενη σημαντική διαπραγμάτευση στους κόλπους του κέντρου λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε. Που αφορά στα πρόσωπα που θα προταθούν για τις θέσεις των Ευρωπαίων επιτρόπων, αλλά και τα χαρτοφυλάκια που θα διεκδικήσουν.
Το ζήτημα απασχολεί εδώ και καιρό και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το όνομα του επιτρόπου που θα προτείνει, συνδέοντας ευθέως την επιλογή του, με το χαρτοφυλάκιο που θα ανατεθεί στη χώρα μας.
«Ανάλογα το χαρτοφυλάκιο, ανάλογα και το πρόσωπο», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την επιθυμία να εξασφαλίσει η χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα έχει πολιτική βαρύτητα.
Έχει προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα ένα οργιώδες παρασκήνιο μεταξύ όλων των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στην ηγεσία της Κομισιόν έχει προσφέρει «ανταλλάγματα», είτε ως προς τα πρόσωπα, είτε ως προς τα χαρτοφυλάκια, με ανακοινώσεις ακόμα και για νέες θέσεις επιτρόπων για την Άμυνα, Μεσογειακή Περιφέρεια και τη Στέγαση.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και οι υποψήφιοι διάδοχοί του
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές διεργασίες ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να λάβει θέση στην αφετηρία των διαβουλεύσεων, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «διαφημίζοντας» σε κάθε ευκαιρία μια δεύτερη θητεία της, ιδιαιτέρως εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά ως επιτρόπου, υπεύθυνου του χαρτοφυλακίου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ανοίγει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση, αλλά και τις αρμοδιότητες που αυτός θα κληθεί να αναλάβει.
Η ονοματολογία ωστόσο, έχει ξεκινήσει πολύ πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές, με πιο χαρακτηριστική την ανάλυση του Politico, που είχε εκτιμήσει ότι θα παραμείνει στη θέση του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, χωρίς ωστόσο να θεωρείται εξίσου βέβαιο ότι θα κρατήσει τις ίδιες αρμοδιότητες.
Στην παρούσα συγκυρία, όμως, φαίνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο να απομακρύνεται αφού από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει άλλο πρόσωπο που θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το ρόλο του όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ιδανικό σενάριο για την Αθήνα - σύμφωνα με πληροφορίες - θα ήταν ένα πιο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο, είτε αυτό της Μετανάστευσης, είτε της Άμυνας, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα «συμπαρασύρει» και την τελική επιλογή για το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι στενοί του συνεργάτες έχουν βολιδοσκοπήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις προθέσεις αρκετών στελεχών, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει από αυτές τις διεργασίες και συγκεκριμένη δέσμευση προς ένα μόνο πρόσωπο.
«Έχω τις προτεραιότητές μου, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μία απόφαση που αφορά μόνο την πρόεδρο της Επιτροπής, κανέναν άλλο», σχολίασε με νόημα κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Έλληνα επιτρόπου.
Από τη σχετική ονοματολογία έχουν «παρελάσει» ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Σταύρος Παπασταύρου και η Νίκη Κεραμέως, ενώ εκτός κάθε συζήτησης έχει τεθεί ο νυν επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι ως φαβορί φιγουράρει το όνομα του νυν Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει συναντηθεί - για διάφορους λόγους - αρκετές φορές με τον πρωθυπουργό στην Ηρώδου Αττικού.
Πρόκειται για πρόσωπο που διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και σήμερα βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου.
Ζητούμενο παραμένει πάντως το χαρτοφυλάκιο που θα εξασφαλίσει η χώρα μας, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.