ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
Υπουργείο Οικονομικών

Βασικά σημεία νέου νόμου για Κοινωφελή Ιδρύματα και Κληρονομιές

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα Κοινωφελή Ιδρύματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομιές, χθες το βράδυ.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα Κοινωφελή Ιδρύματα και τις Σχολάζουσες Κληρονομιές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως την 1η Δεκεμβρίου.

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας κατά την υλοποίηση των κοινωφελών σκοπών, διασφαλίζοντας τη βούληση των ιδρυτών και τη βέλτιστη αξιοποίηση του κοινωφελούς πλούτου της χώρας. Βασικοί στόχοι αποτελούν η ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, η λογοδοσία, η αντιμετώπιση της αδράνειας πολλών περιουσιών και η διευκόλυνση της φιλανθρωπικής δράσης.

Το νέο πλαίσιο έρχεται να λύσει προβλήματα που προέκυψαν από τον προηγούμενο νόμο (Ν. 4182/2013), όπως η κατακερματισμένη καταγραφή, η αδράνεια των ιδρυμάτων, οι δυσλειτουργίες στην εκκαθάριση και ο ανεφάρμοστος έλεγχος.

Κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αποτελεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών (Η.Μ.ΚΟΙ.), υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΟΟ, που θα προσφέρει συστηματική συλλογή και ψηφιακή ιχνηλασιμότητα της περιουσίας. Όλες οι πράξεις διαχείρισης θα αναρτώνται υποχρεωτικά, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και λογοδοσία, ενώ τα στοιχεία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα.

Παράλληλα, δημιουργείται η πλατφόρμα «e-diadoxi» για την άμεση και ενιαία καταγραφή σχολαζουσών κληρονομιών, μειώνοντας τον χρόνο μεταβίβασης στο Δημόσιο και αντικαθιστώντας τις δικαστικές αποφάσεις με διοικητική διαδικασία.

Προβλέπεται επίσης η ίδρυση του Ιδρύματος Διαχείρισης & Εκκαθάρισης Κληρονομιών και Αδρανών Περιουσιών (Ι.Δ.Ε.Κ.Α.), το οποίο θα αναλαμβάνει κεντρικά τη διοίκηση αδρανών ιδρυμάτων και την εκκαθάριση κληρονομιών υπέρ του Δημοσίου.

Κριτήρια αδράνειας και νέες διαδικασίες

Για πρώτη φορά θεσπίζονται σαφή κριτήρια χαρακτηρισμού ενός ιδρύματος ως αδρανούς, όπως η μη ανάρτηση οικονομικών καταστάσεων για τρία συναπτά έτη ή δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς κάτω του 15% των εσόδων. Μετά τη διαπίστωση αδράνειας, δίνεται προθεσμία τριών μηνών για υποβολή σχεδίου επαναδραστηριοποίησης, ενώ αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, η διοίκηση ανατίθεται στο Ι.Δ.Ε.Κ.Α.

Επιπλέον, καθιερώνεται υποχρεωτικός διαχειριστικός έλεγχος κάθε τρία χρόνια από πιστοποιημένους ελεγκτές, με ανάρτηση των πιστοποιητικών συμμόρφωσης στο Η.Μ.ΚΟΙ. Απλοποιούνται οι διαδικασίες σύστασης νέων ιδρυμάτων και ψηφιοποιείται πλήρως η διαδικασία δωρεών προς το Δημόσιο μέσω της πλατφόρμας e-Δωρεές.

Φορολογικά κίνητρα και διευκρινίσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και φόρο κληρονομίας/δωρεών για τα ενεργά κοινωφελή ιδρύματα που είναι καταχωρισμένα στο Η.Μ.ΚΟΙ., συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών οντοτήτων της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι αλλοδαπά ιδρύματα δεν αποκτούν φορολογική έδρα στην Ελλάδα μόνο λόγω δραστηριοποίησης στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση των ελεγκτικών εξουσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με νέο νομοσχέδιο

Τρεις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αυστηρότερους ελέγχους και πιο απλές διαδικασίες επιβολής προστίμων, τόνισαν οι εκπρόσωποί της στη Βουλή.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προσπαθείτε να περιορίσετε τους νέους και να τους φιμώσετε

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση στη Βουλή, κατηγορώντας τη πως επιχειρεί να περιορίσει τους νέους με το νομοσχέδιο για τα social media και πως αδιαφορεί για τη φωνή τους και το μέλλον τους.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Καμία μυστική συνάντηση, στηρίζω τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε στη Βουλή ύπαρξη λόμπι υπέρ Ισραήλ, απαντώντας σαρκαστικά σε αιχμές του Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας), που ζήτησε εξηγήσεις για φερόμενη μυστική συνάντηση με ισραηλινό λόμπι.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο ίδρυσης του ΝΠΔΔ Ψυχολόγων

Ξεκίνησε στην Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία νομοσχεδίου Υγείας για τη σύσταση ΝΠΔΔ «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων» και εθνικών παρατηρητηρίων. Στις 29/10 η ψήφιση. Διχογνωμίες για τις ρυθμίσεις και τον αντίκτυπό τους.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή για το ν/σ απαγόρευσης πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο

Έντονη σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Άκη Σκέρτσο και την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο περιορισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο για παιδιά κάτω των 15. Ο Σκέρτσος μίλησε για συμμόρφωση με την ΕΕ και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.