Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στην αποκατάσταση των εκτεταμένων καταστροφών στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως τόνισε η κ. φον ντερ Λάινεν τα κεφάλαια αυτά θα προέλθουν από πέντε βασικές πηγές χρηματοδότησης:
- Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
- Θα δοθούν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης.
- Θα κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω των ταμείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση ζημιών σε δάση και αγροτικές υποδομές.
- Θα δοθούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Θα υπάρξουν νέοι πόροι από το πρόγραμμα Next Generation 2
H πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι εικόνες από την Ελλάδα είναι συγκλονιστικές. Η ΕΕ είναι μία ένωση αλληλεγγύης».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σειρά των καταστροφών που έπληξαν τη χώρα, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έως και τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και σημείωσε ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το συνολικό ποσό μαζί με τη βοήθεια της ΕΕ να ανεβαίνει στα 4,2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μην παρεκκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους κατά την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Θα υπάρξουν χρηματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακατασκευή υποδομών που καταστράφηκαν, καθώς και για τη δημιουργία νέων. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε λάβει υπ’ όψιν τέτοιου τύπου καταστροφές, οπότε στόχος είναι η αναβάθμιση του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να μπορεί να ενισχύει χώρες-μέλη σε ανάλογες περιπτώσεις. Θα επανέλθουμε, η Ευρώπη θα υποστηρίξει τη χώρα μας».
Συμπλήρωσε δε ότι «δημιουργήσαμε την Task Force προκειμένου να ξεπεράσουμε τα παραδοσιακά γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να φτάσουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε και ο αρμόδιος σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Πατέλης, θα φροντίσει να υπάρξει στήριξη στους πληγέντες χωρίς, όμως, αυτό να έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα αλλάξουν την πειθαρχία που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.
Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τη στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα για την προσαρμογή να μην επαρκούν για γεγονότα όπως αυτά που έπληξαν την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου» τόνισε η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προς τον Κ. Μητσοτάκη όπου και συναντήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
«Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια» πρόσθεσε η κ. Μέτσολα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκεται εκεί προκειμένου να κινητοποιηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, για να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. «Να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών» είπε.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης. Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με ανάρτησή της στα ελληνικά στην πλατφόρμα «Χ». Σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο. Είμαστε μαζί σας».