ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

«Φουσκώνουν» οι λογαριασμοί τηλεφώνου με... «πλάγιες» αυξήσεις

Η κυβέρνηση είπε «όχι» στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ και οι πάροχοι προχωρούν σε ανατιμήσεις, χρησιμοποιώντας τα... ψιλά γράμματα.

Με πλάγιους τρόπους αυξάνουν τα τιμολόγια των συνδέσεων οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μετά το μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση του σχεδίου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Ήδη οι πάροχοι έχουν προχωρήσει σε ενεργοποιήσεις όρων που βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων που υπογράφουν οι καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές ουσιαστικά και για τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ.

Οι καταναλωτές έχουν δει επιβαρύνσεις, όπως η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμής του παγίου από τον 13ο μήνα του συμβολαίου και έως τη λήξη του, η αύξηση της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων σε σειρά προγραμμάτων και η κατάργηση της έκπτωσης του 1 ευρώ σε συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η πολιτική άποψη του υπουργείου παραμένει πως είναι αδιανόητο να υπάρξει συμφωνία για οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου, αναφέροντας πάντως ότι έχουν υπάρξει κινήσεις από παρόχους που έχουν αυξήσει έμμεσα τα τιμολόγια.

«Η αλήθεια είναι πως είδαμε το τελευταίο διάστημα κινήσεις από συγκεκριμένους παρόχους. Ο ένας ενεργοποίησε μία ρήτρα που έχει στα συμβόλαιά του. Δεν έσπασε συμβόλαια και δεν υπάρχουν καταγγελίες. Απλά ενεργοποίησε το συμβόλαιό του που προέβλεπε  αύξηση έως 1,5 ευρώ, το οποίο και έκανε. Επίσης  στην ΕΕΤΤ ήρθε ερώτημα αν η κατάργηση της έκπτωσης την οποία παρείχαν του ενός ευρώ ή για την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών εμπίπτει στον ρυθμιστικό ρόλο, κάτι που δεν ισχύει. Είναι παροχή της εταιρείας και έτσι προχώρησε στην κατάργησή του».

Οι έμμεσες αυτές αυξήσεις στα τιμολόγια έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην συμφωνήσει στο αίτημα που υπήρξε το καλοκαίρι από τους παρόχους για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Σημειώνεται ότι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν έναν από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που έχει δει τις τιμές να μειώνονται συνεχώς από το 2020 μέχρι και σήμερα, ενώ την τελευταία χρονιά και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων έχουν υποχωρήσει κατά 3,1% έναντι του 2022.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ζήτημα το οποίο έχουν φέρει πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της συζήτησης και οι πάροχοι, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισήμανε πως «είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων. Αλλά δεν νομοθετούμε εμείς για τη μείωση του τέλους κινητής». Ο υφυπουργός, Κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι τα  τελευταία δύο χρόνια, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι στο 10% στις τηλεπικοινωνίες, καταγράφονται αρνητικά πρόσημα, αποτελώντας τον μοναδικό κλάδο που έχει προχωρήσει σε μειώσεις.

Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στα τιμολόγια

Από την πλευρά τους, στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου λένε πως η ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις συνεχείς μειώσεις τιμών που καταγράφονται, ενώ το ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη) είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που χρειάζονται οι εταιρείες για να προχωρήσουν τις επενδύσεις που σχεδιάζουν σε υποδομές και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την εμπειρία του πελάτη. «Πρέπει να υπάρχει μια υγιής αγορά για να γίνουν όσα πρέπει για τους πελάτες» επισημαίνουν.

Σημειώνουν επίσης ότι οι αυξήσεις στα λειτουργικά τους έξοδα, δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή για καλώδια οπτικών ινών έχει αυξηθεί περίπου κατά 70% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως είχε αναφέρει το καλοκαίρι και ο CEO της Vodafone Ελλάδος Χ. Μπρουμίδης, «παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν οι εταιρείες στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι τιμαριθμικές αναπροσαρμογές πραγματοποιούνται σε όλη την ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η έκρηξη των επιτοκίων έχουν δημιουργήσει ένα «αντικειμενικό πρόβλημα», που καθιστά αναγκαία την αύξηση των τιμολογίων.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν οι αυξήσεις όσο ήταν σε ισχύ συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κλάδου, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται να υπάρχουν τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, ενώ το ορίζει και ο ευρωπαϊκός κώδικας που επιτρέπει αυξήσεις, είτε λόγω πληθωρισμού ή τυχόν τεχνολογικής αναβάθμισης, σημειώνοντας πως ειδικά για το θέμα των 24μηνων συμβάσεων υπάρχει απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε υπόθεση που έχει φέρει η Αυστρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έκαναν... σπριντ τα έργα οπτικής ίνας το 2023 στην Ελλάδα

Η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας έγινε με ρυθμό πενταπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μισό ποσοστό κάλυψης. Εξαιρετική η κάλυψη από το δίκτυο 5G.