ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Φθηνότερο ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων με voucher από 15 Σεπτεμβρίου

Το νέο κουπόνι θα καλύπτει το αρχικό κόστος σύνδεσης και μέρος των μηνιαίων τελών για 24 μήνες. Εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες από καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ανάσα στους καταναλωτές και ώθηση στη διείσδυση των οπτικών ινών στην ελληνική αγορά πρόκειται να φέρει το νέο κουπόνι επιδότησης υπερυψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο. Με το νέο κουπόνι, ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων για την επιτάχυνση της διείσδυσης των υπερυψηλών ταχυτήτων θα φτάσει τα 240 εκατ. ευρώ.

Το κουπόνι Gigabit Voucher,  με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς θα καλύπτει μεγάλο μέρος των μηνιαίων τελών για 24 μήνες, καθώς και το κόστος σύνδεσης.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.  

Το νέο κουπόνι έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη δράση SFFB Broadband που έτρεχε από το 2022 και ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά, ύψους 60 εκατ. ευρώ, και θα «κουμπώσει» πάνω στο κουπόνι Smart Readiness, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα υστερεί τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών όσο και στη διείσδυση τους στην αγορά, αλλά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατάφερε να τρέξει το 2023 με ρυθμούς πενταπλάσιους στην ανάπτυξη των δικτύων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χωρητικότητα του δικτύου οπτικών ινών να είναι στο 38,4% σημειώνοντας άνοδο κατά 37,9% σε ετήσια βάση.

Πάντως, η διείσδυση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα φτάνοντας μετά βίας το 10%. Ο ΟΤΕ έκλεισε το 2023 με 251.000 συνδρομητές οπτικής ίνας, προσθέτοντας 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο και η αγορά εκτιμάται πως συνολικά αγγίζει τις 350.000 συνδέσεις, καθώς η Nova έχει 75.000 πελάτες, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων.

Τι φέρνει το νέο κουπόνι για τους καταναλωτές

Η δράση συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ της δράσης, τα 27 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί πρώτα στους καταναλωτές που έχουν ήδη και το κουπόνι Smart Readiness. Τα υπόλοιπα χρήματα που προέρχονται από ελληνικούς πόρους θα κατευθυνθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Εκτιμάται πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, θα υπάρξουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις νέες προσφορές και πακέτα για τους καταναλωτές, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο BD «όλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης όλο το καλοκαίρι».  Παράλληλα καθώς η δράση έρχεται και «κουμπώνει» με το κουπόνι Smart Readiness, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, οι πάροχοι σχεδιάζουν να προωθήσουν το κουπόνι για την καλωδίωση των κτιρίων, καθώς απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες το καλοκαίρι, στην περίπτωση που εντοπίζονται τουλάχιστον 2-3 περιπτώσεις καταναλωτών που θα έχουν κάνει αίτηση για  το Gigabit Voucher.

Η δράση που αλλάζει την εικόνα των κτιρίων

Η δράση Smart Readiness  στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Μέχρι σήμερα η δράση Smart Readiness δεν έχει καταγράψει μεγάλη κινητικότητα, καθώς υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα με τους παρόχους να αρνούνται αρχικά να εντάξουν την δράση στην εμπορική τους πολιτική. Η απλούστευση των διαδικασιών ήρθε με την ΚΥΑ όπου πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers». Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου «έχει διατεθεί ελάχιστο ποσό από τη δράση μέχρι σήμερα, αλλά τώρα περιμένουμε να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα με τη νέα ΚΥΑ και οι πάροχοι είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον».

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η έναρξη του κουπονιού Gigabit Voucher θα θέσει σε εφαρμογή και τα νέα τιμολόγια χονδρικής που θα εφαρμόσει ο ΟΤΕ μετά το πρόσφατο «πράσινο φως» από Κομισιόν και ΕΕΤΤ, που ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορες και φθηνές συνδέσεις προσφέροντας μέχρι και τη δυνατότητα 3Gbps και εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 28%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έκαναν... σπριντ τα έργα οπτικής ίνας το 2023 στην Ελλάδα

Η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας έγινε με ρυθμό πενταπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μισό ποσοστό κάλυψης. Εξαιρετική η κάλυψη από το δίκτυο 5G.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τα «ράβε - ξήλωνε» στα έργα για τα δίκτυα οπτικών ινών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τις εργασίες των παρόχων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των έργων και να μειωθεί η όχληση των κατοίκων.