ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Με ρυθμούς «χελώνας» η βελτίωση των ταχυτήτων internet στην Ελλάδα

«Κολλημένο» σε ταχύτητες VDSL το ίντερνετ. «Βουτιά» 11 θέσεων έναντι της περασμένης χρονιάς σημειώνει η χώρα μας. Διευρύνεται το χάσμα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Με ρυθμούς... χελώνας προχωρά η Ελλάδα στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών με τις ταχύτητες internet να παραμένουν καθηλωμένες στην εποχή του VDSL.

Αν και σημειώνεται βελτίωση στην ταχύτητα, αυτή είναι μικρή, τη στιγμή που άλλες χώρες προχωρούν με γρήγορα βήματα με αποτέλεσμα η κατάταξη της Ελλάδας στις ταχύτητες internet να υποχωρεί όχι μόνο σε σχέση με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ αλλά και σε σύγκριση με γειτονικές χώρες της Βαλκανικής όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία

Μπορεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου να υπογράμμισε την Παρασκευή πως «πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα στην σταθερή τηλεφωνία και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην κινητή, ενώ πρέπει να γίνουν και υποδομές στην σταθερή τηλεφωνία για να έχουμε ταχύτητες εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου», ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται να… «κυνηγάει την ουρά» της καθώς η ανάπτυξη των δικτύων προχωράει με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Ακόμα και αν η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες που προχώρησε στη δημοπράτηση του φάσματος 5G, η χώρα μας συνεχίζει να χάνει έδαφος στις ταχύτητες, βλέποντας την πλάτη χωρών όπως η Β. Μακεδονία και η Βουλγαρία στην κινητή, αλλά και Αλβανίας, Κοσόβου, της εμπόλεμης Παλαιστίνης και του Κιργιστάν στις σταθερές συνδέσεις.

Η Ελλάδα είναι εκ των ουραγών της Ευρώπης στις ευρυζωνικές ταχύτητες, ενώ μεγάλες πόλεις της χώρας εκτός των αστικών κέντρων βρίσκονται ακόμα στην εποχή του χαλκού. Αυτή την εικόνα θέλει να αλλάξει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πιέζει τους παρόχους να επιταχύνουν και να τηρήσουν τις επενδυτικές τους εξαγγελίες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η στρέβλωση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι ταχύτητες στην κινητή είναι υψηλότερες από ό,τι στη σταθερή, παρά τις επενδύσεις που έχουν εξαγγείλει οι πάροχοι, και τις δεσμεύσεις για την εκτέλεσή τους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, κατά μέσο όρο οι ταχύτητες σταθερών συνδέσεων ίντερνετ  δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps, δηλαδή σε επίπεδα VDSL, με τη διείσδυση της οπτικής ίνας να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η κινητή τρέχει με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 80 Mbps.

«Βουτιά» έξι θέσεων για την κινητή

Παρά την πρόοδο που φαίνεται να έχει καταγράψει το ελληνικό δίκτυο κινητής, έχει υποχωρήσει 11 θέσεις έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, αντανακλώντας τα προβλήματα που καταγράφει η ανάπτυξη των δικτύων στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό δίκτυο έχει υποαποδώσει έναντι των ταχυτήτων παγκοσμίως με την άνοδο που έχει σημειώσει να είναι περίπου στο μισό.

Το ελληνικό δίκτυο κινητής κατέγραψε τον Μάιο, πτώση έξι θέσεων και βρέθηκε στην 39η θέση παρά την αύξηση της ταχύτητας που σημειώθηκε σε ετήσια βάση, και τερματίζοντας το ανοδικό σερί που είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2023.

Η κινητή «έγραψε» καλύτερες ταχύτητες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που επηρεάζεται ωστόσο από το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των 140 χωρών της κατάταξης. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δίκτυο κινητής πραγματοποίησε «βουτιά» στα 77,01 Mbps downoad, από τα 86,44 Mbps που ήταν τον Απρίλιο και η ταχύτητα έχει αυξηθεί από την περασμένη χρονιά που ήταν στα 72,21 Mbps.

Αντίστοιχα ο παγκόσμιος μέσος όρος ταχυτήτων διαμορφώθηκε στα 52,48 Mbps από 42,33 Mbps τον Μάιο του 2023. Στο upload το ελληνικό δίκτυο έφτασε στα 14,04 Mbps σημειώνοντας οριακή άνοδο από τα 13,95 Mbps, ενώ παγκοσμίως το upload ανήλθε στα 11,07 Mbps από 10,31 Mbps.

Στα δίκτυα κινητής οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα και απέχουν έτη φωτός από την Ελλάδα, είναι πρώτο το Κατάρ με 329,37 Mbps ταχύτητες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 309,77 Mbps, το Κουβέιτ με 233,78 Mbps, η Δανία με 147,33 Mbps και η Νορβηγία με 142,23 Mbps.

Ευρωπαϊκή ουραγός στη σταθερή η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για τον Μάιο, η χώρα μας στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 104η θέση της κατάταξης, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις, με την ταχύτητα να πέφτει και πάλι κάτω από τα 50 Mbps που ήταν τον Απρίλιο, δείχνοντας να έχει «βαλτώσει» από το Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα του δικτύου έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση φτάνοντας πλέον τα 49,23 Mbps έναντι των 45,52 Mbps τον Μάϊο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά κάτω από την 100η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 182 χώρες, ενώ αντίστοιχα την περυσινή χρονιά βρισκόταν στην 95η θέση, αποδεικνύοντας πως η πρόοδος που καταγράφεται στη χώρα μας είναι πολύ μικρή ακόμα και αν τρέχουν σχέδια που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα upload αντίστοιχα τον Μάϊο του 2024 σημείωσε μικρή βελτίωση καθώς ανήλθε στα 9,39 Mbps από 8,30 Mbps που ήταν το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τη χώρα μας ωστόσο να απέχει έτη φωτός από τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταχύτητες παγκοσμίως έφτασαν τον Μάϊο του 2024 στα 93,67 Mbps, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 79,35 Mbps στο download, ενώ στο upload έφτασε στα 46,50 Mbps από 35,63 Mbps.

Χαώδης είναι και η απόσταση από την πρώτη πεντάδα, όπου βρέθηκαν η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 289,98 Mbps, το Χονγκ Κονγκ με 282,48 Mbps, η Χιλή με 274,46 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 272,90 Mbps, και η Ισλανδία με 255,69 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, διέξοδος τα έργα Πληροφορικής

Οι τιμές στις επικοινωνίες βυθίστηκαν κατά 3,2% το 2023, καθώς ο ανταγωνισμός συμπίεσε τα έσοδα ανά χρήστη. Οι πάροχοι στρέφονται στα έργα ICT κυρίως του Δημόσιου και έχουν «χτίσει» χαρτοφυλάκια άνω των 2 δισ. ευρώ.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαβύρινθος πακέτων στις τηλεπικοινωνίες: Σχεδόν 1.300 τα προγράμματα

Πρακτικά αδύνατη η σύγκριση τιμών σε σταθερή και κινητή. Εκατοντάδες διαθέσιμα προγράμματα και 90.000 πιθανοί συνδυασμοί δυσκολεύουν την προσπάθεια του καταναλωτή να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.