Ο κίνδυνος έλλειψης ελαιολάδου από την ελληνική αγορά είναι εμφανής. Ειδικά η κατηγορία του έξτρα παρθένου μεγάλων και ισχυρής επωνυμίας εταιρειών κινδυνεύει με απουσία από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Λέγεται μάλιστα πως σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ήδη η κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου βρίσκεται σε έλλειψη –στη μία έχει τελειώσει και στην άλλη απομένουν ποσότητες για λίγες ημέρες.
Είναι γνωστό πως οι τυποποιητικές εταιρείες δεν διατηρούν μεγάλα αποθέματα ελαιολάδου, καθώς αυτό είναι χρηματοοικονομικά ασύμφορο. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο και αγοράζουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Παράλληλα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αθέτησης των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τους ξένους συνεργάτες τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί και να χάσουν ξένες αγορές.
Όπως έλεγαν πηγές του κλάδου προς το BD, θέλοντας να τονίσουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι εξαγωγικές εταιρείες, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, συζητώντας με τον Έλληνα συνεργάτη της, δέχθηκε κατ΄αρχήν η παρτίδα που επρόκειτο να σταλεί να έχει αυξημένη τιμή, αλλά προειδοποίησε ότι η επόμενη πρέπει να έχει χαμηλότερη, αλλιώς τελειώνει η συνεργασία τους.
Αποθέματα ελαιολάδου βεβαίως και υπάρχουν. Τα έχουν ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί, καθώς και ελαιοτριβεία –από το λεγόμενο «δικαίωμα», που είναι η αμοιβή τους σε είδος. Αυτοί κρατούν τις ποσότητες ή τις δίνουν με το σταγονόμετρο, περιμένοντας να δουν σε τι τιμές θα ανοίξει η αγορά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο και αναλόγως να πράξουν.
Σήμερα η τιμή παραγωγού –με βάση αυτές τις ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές που γίνονται– δεν πέφτει κάτω από το 8,30 – 8,40 ευρώ το λίτρο. Το ενδεχόμενο όμως το προϊόν να πουληθεί από τον παραγωγό του ως και 12 ευρώ το λίτρο, δεν είναι απίθανο. Πάντως, πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα μετά από τα μέσα του Οκτωβρίου που θα αρχίσει η συλλογή της ελιάς. Τόσο τα ελαιοτριβεία, όσο και οι παραγωγοί που έχουν γεμάτες τις αποθήκες τους, θα αναγκαστούν να πουλήσουν, προκειμένου να τοποθετήσουν στους ίδιους χώρους τη νέα παραγωγή ελαιολάδου. «Άρα κινητικότητα θα υπάρξει στην αγορά» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Το πρόβλημα του ελαιολάδου είναι γενικευμένο, δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά του έξτρα παρθένου στην Ιταλία μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου έχει παγώσει και η μόνη κινητικότητα αφορούσε στην περιοχή της Πεσκάρα στα 12 ευρώ το κιλό σε τιμή παραγωγού. Στην ίδια τιμή ήταν και η κατηγορία των ΠΟΠ ελαιολάδων. Στην Ισπανία – στην περιοχή της Ανδαλουσίας – η τιμή του έξτρα παρθένου κυμαίνεται από 8,26 ευρώ ως και 8,88 ευρώ κιλό. Έτσι, η τιμή παραγωγού των 12 ευρώ το κιλό είναι ίσως το πιο πιθανό ενδεχόμενο στις επόμενες εβδομάδες...